Drottninggatan-morderen får livstid

Angrebet på Drottninggatan i Stockholm kostede fem mennesker livet og sårede 10 andre alvorligt.

Rakhmat Akilov, som dræbte fem i et lastbil-angreb på Drottninggatan i Stockholm, har fået en livstidsdom for forbrydelsen, som betegnes som terror.

- Han har selv fortalt, at formålet med gerningen var at tvinge Sverige til at stoppe med at sponsorere "krigen mod kalifatet", lød det i dommen fra Tingsretten i Stockholm, som blev oplæst klokken 13.

Akilov, som er afvist asylansøger fra Usbekistan, skal desuden udvises fra Sverige. Han blev også dømt for 119 mordforsøg, samt i 24 tilfælde at have bragt andres liv i fare.

- Forbrydelsen var omhyggeligt planlagt, var karakteriseret ved stor hensynsløshed og har forårsaget en næsten uforståelig lidelse hos mange mennesker. I en samlet bedømmelse af Rakhmat Akilovs forbrydelse, finder Tingsretten at denne utvivlsomt begrunder livstidsfængsling, lyder det i dommen.

Siksakkede ned af gågade

Udover de fem døde, blev 10 andre alvorligt såret, da den i dag 40-årige mand 7. april 2017 kaprede en lastbil og kørte gennem gågaden Drottninggatan i Stockholm med op mod 100 kilometer i timen.

Andre måtte springe for livet, da den nu terrordømte chauffør ifølge vidner bevidst forsøgte at ramme børn, imens han siksakkede ned ad det tætpakkede forretningsstrøg.

Lastbilen endte i en butiksfacade, og nogle timer efter blev føreren anholdt i Märsta nord for Stockholm. Han erkendte hurtigt efter angrebet.

Alle de 119, som retten har vurderet blev udsat for forsøg på mord, samt de 24, som blev bragt i livsfare, får erstatning for krænkelse. Pårørende til de fem afdøde får tilkendt skadeserstatning, ifølge Tingsretten.

Skulle have fundet sted i Danmark

Undervejs i retssagen er det kommet frem, at Rakhmat Akilov gennemførte sit angreb for at straffe Sverige for at deltage i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

I et politiforhør, som svenske Expressen fik indblik i, fortalte Akilov, at han oprindeligt havde tænkt sig, at hans angreb skulle have fundet sted i Danmark - ikke Sverige.

Det var ifølge ham en kontraordre fra IS, som fik ham til at vælge Sverige.

Ifølge svenske medier havde han rekognosceret på Drottninggatan, før han stjal lastbilen, ligesom han havde søgt på "homoklubber" på internettet.

Havde bombe med

Søgehistorikken viser samtidig, at han havde undersøgt, hvilke kemikalier der skal bruges til at fremstille en bombe.

Efter angrebet i Stockholm fandt politiet en hjemmelavet sprængladning i bilen, som gerningsmanden havde forsøgt at detonere.

Bomben, som bestod af fem butangasbeholdere, skruer, knivblade og flere mindre metalgenstande, eksploderede i lastbilens førerhus, som blev voldsomt beskadiget.

En måned efter angrebet på Drottninggatan blev Rakhmat Akilov undersøgt af retspsykiatere, som konstaterede, at han ikke er psykisk syg.

Over hundrede sagsøgere, pårørende og vidner er blevet hørt under den to måneder lange retssag.