DR's journalist i Kyiv: 'Luftalarmerne nåede lige at hyle, før jeg hørte den første eksplosion'

Livet på gaderne vender ret hurtigt tilbage i Kyiv, selv efter sådan nogle angreb som i dag, fortæller Louise Brodthagen

Da Kyiv blev angrebet i formiddag med russiske droner og missiler, skyndte indbyggere sig som så mange andre gange før at søge i dækning i byens metro.

For indbyggerne i Ukraines hovedstad, Kyiv, er lyden af luftalarmer blevet hverdag.

Men i formiddag var de russiske luftangreb noget mere usædvanlige, fortæller DR's journalist i Kyiv, Louise Brodthagen.

For det første skete angrebene ved højlys dag. Noget, der ikke er set i samme omfang i byen siden i vinter, fortæller hun.

For det andet lød eksplosionerne, næsten samtidig med at luftalarmerne stadig lød, og dermed fik indbyggerne noget kortere varsel til at søge i dækning, end hvad der ellers har været tilfældet i Kyiv de seneste måneder, fortæller Louise Brodthagen.

Hun hørte selv flere høje eksplosioner mellem klokken 11.00 og 12.00 lokal tid og så, hvordan de lokale straks søgte tilflugt indendøre og i beskyttelsesrum.

- Folk havde dårlig tid til at søge i ly.

- Normalt går der lige lidt, hvor folk har tid til at reagere, men i dag nåede luftalarmen kun lige at hyle, før jeg hørte den første eksplosion nogle kilometer væk, og så kom der bagefter flere ret høje brag, hvorefter jeg så en hale af noget af det, der formentligt er skudt ned af luftforsvarssystemet, fortæller hun.

  • Dette billede fra Kyivs militære administration viser redningsfolk ved en af gaderne, hvor resterne fra et missil landede her til formiddag. (Foto: © KYIV CITY MILITARY ADMINISTRATIO, Ritzau Scanpix)
  • Her ses resterne af et af de missiler, som Ukraines luftforsvarssystem fik skudt ned i dag. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)
  • Her er det lokale, som besigtiger skaderne efter et angreb i en forstad til Kyiv (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Alle affyrede missiler blev skudt ned

Ifølge Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko, skete angrebene i centrum af byen, men ingen mål blev ramt, fordi alle de affyrede missiler blev skudt ned i dagens angreb.

Selvom det skræmmer befolkningen, når missilerne flyver lige oppe over hovedet på dem midt i løbeturen i parken eller frokosten på fortovscaféen, skal der efterhånden mere til at ryste indbyggerne i Kyiv, siger Louise Brodthagen.

- Fem minutter efter at luftalarmen var afblæst, stod folk igen i kø foran butikker og caféer. Folk tager det stille og roligt, og livet vender ret hurtigt tilbage, selv efter sådan en omgang, fortæller hun.

VIDEO Obolon-kvarteret lidt nord for centrum blev ramt her til morgen. Her ses resterne af et nedskudt missil.

15. luftangreb i maj

Den seneste måned er missiler og droner rettet mod mål i Kyiv konstant blevet sendt afsted, og indbyggerne får stort set hver nat deres søvn spoleret af de larmende luftalarmer.

- I vinter var der angreb på hovedstaden i dagtimerne hele tiden, så man kan også godt håndtere det her. Folk ved godt, at russerne har tænkt sig at fortsætte med at gå efter hovedstaden, og at det må folk affinde sig med, lyder det fra DR's journalist.

Også i nat var der angreb mod mål i Kyiv.

Rusland indledte sit 15. luftangreb på den ukrainske hovedstad, Kyiv, i maj alene.

Ifølge militære administration skød man over 40 missiler og droner ned, og det var inden angrebene i formiddag.

Ifølge Reuters kom ingen personer til skade, og der er heller ikke sket de i store ødelæggelser.

Anderledes så det ud natten til i går, hvor én person blev dræbt og flere såret, da 36 droner ifølge Ritzau blev skudt ned.

Det var et af de største droneangreb mod Kyiv siden den russiske invasion i februar sidste år.

- Med disse konstante angreb forsøger fjenden at bibeholde den civile befolkning i dyb psykologisk anspændthed, udtaler Serhij Popko,der er chef for Kyivs militære administration, på Telegram.