DRs klimaekspert: Klimaforandringerne kommer ikke - de er her nu

De største problemer, klimaforandringerne fører med sig, handler alle om vand, siger DRs klimaekspert Jesper Theilgaard.

Nogle steder i verden vil klimaforandringer føre til flere skybrud, andre steder mangel på vand. - Gletsjerne forsvinder, og smeltevandet fra gletsjerne bruges til drikkevand – hvad skal de mennesker, der plejede at drikke smeltevandet fra gletsjeren så gøre, spørger DRs Jesper Theilgaard. (Foto: Rasmus Fenger)

Hvis vi ikke reducerer udledningen af CO2, så kan vi meget vel komme til at opleve hungersnød, oversvømmelser og tørker i dette århundrede.

Sådan lyder en af konklusionerne i den seneste rapport fra FN's klimapanael, IPCC, som udkom i nat dansk tid.

DRs klimaekspert Jesper Theilgaard har læst rapporten, og hæfter sig især ved, at den beskriver klimaforandringerne som noget, vi allerede nu ser konsekvenserne af.

- Det er interessant, at den i så høj grad påpeger,, at man ikke kan sætte sig hen og sige, at klimaforandringer er noget, der kommer om 100 år. Nej, det er noget der er i gang allerede nu, lige uden for vores gadedør, siger han.

Problemer med vand - også i Danmark

De største problemer, klimaforandringerne fører med sig, handler alle om vand. I Danmark oplever vi også de klimaskabte vandproblemer, siger Jesper Theilgaard:

- Her får vi jo for meget vand – vi får mere nedbør, og den nedbør, der kommer, kommer noget kraftigere. Skybrud er jo blevet en årlig foreteelse her til lands, siger han.

Omvendt oplever man i mange andre dele af verden problemer, der skyldes mangel på vand

- Gletsjerne forsvinder, og smeltevandet fra gletsjerne bruges til drikkevand – hvad skal de mennesker, der plejede at drikke smeltevandet fra gletsjeren så gøre, spørger Jesper Theilgaard.

Mest omfattende bevis for klimaforandringer

IPCC har siden 1988 løbende samlet forskning om klimaet, og præsenteret det samlede billede i deres rapporter. Den seneste rapport sammenfatter resultater fra over 12.000 videnskabelige artikler om klimaet, og dermed er der indsamlet dopbbelt så meget forskning på området, som der var da klimapanelet lavede deres rapport i 2007.

- Ingen på denne planet vil blive uberørt af følgerne af klimaforandringerne, sagde formanden for IPCC, Rajendra Pachauri, da rapporten i nat blev præsenteret for journalister i Yokohama, Japan.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk