Tema Nordkoreas missiltrussel

DR's korrespondent i Asien: Nordkoreas naboer overvejer egne atomvåben

Nordkoreas naboer er meget bekymrede efter landets største atomprøvesprængning nogensinde, fortæller Philip Khokhar.

Sydkoreanere i hovedstaden Seoul ser en nyhedsudsendelse om Nordkoreas atomprøvesprængning. (Foto: Jeon Heon-kyun © Scanpix)

Nordkorea er tilsyneladende kommet et skridt nærmere det store mål om at udvikle en atombombe, der kan ramme landets fjender.

I nat gennemførte Nordkorea sin største atomprøvesprængning nogensinde. De første indikationer peger på en sprængning på 20-30 kiloton. Den sidste atomprøvesprængning i januar lå på omkring seks kiloton.

- Nordkorea forsøger at udvikle mere sofistikerede atomvåben. Vi har vidst længe, at de har en atombombe, men der har formentlig været tale om relativt store og tunge atombomber, som man ikke bare lige sætter på et missil og fyrer af sted til et naboland, siger DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar:

- Derfor er det vigtigt for Nordkorea at udvikle en mindre bombe, og hvis formodningerne om den seneste prøvesprængning passer, så må man sige, at det er et fremskridt for nordkoreanerne.

Våbenkapløb

Nordkoreas nærmeste naboer er meget bekymrede over atomprøvesprængningen.

Japanerne er faktisk begyndt at tale om, hvorvidt landet selv skal have atomvåben.

- Der er fordømmelse hele vejen rundt i Japan, Sydkorea og Kina. Det her vil skabe fremdrift for en diskussion, der allerede foregår om et modsvar til Nordkoreas aggression, siger Philip Khokhar.

Korrespondenten henviser her til Sydkorea, hvor man diskuterer, om landet skal udvikle et missilforsvar eller ligefrem egne atomvåben. Noget lignende ser man i Japan, hvor emnet er særlig kontroversielt på grund af bomberne mod Hiroshima og Nagasaki under 2. Verdenskrig.

- Japanerne er faktisk begyndt at tale om, hvorvidt landet selv skal have atomvåben - fordi det modsatte vil være uforsvarligt, når man har så farlig og uforudsigelig en nabo som Nordkoreas Kim Jong-un.

Nationaldag og Obama

Nordkoreas atomprøvesprængning fandt sted i dag, hvor landet fejrer nationaldag.

Prøvesprængning og nationaldag blev fejret på Nordkoreas stats-tv. (Foto: KRT © Scanpix)

- Der har altid været tradition for, at atomprøvesprængninger i Nordkorea finder sted på nationale mærkedage, siger Philip Khokhar:

- Men jeg tror også, at man skal huske på, at USA's præsident Barack Obama har været i Asien hele ugen - til G20-topmøde i Kina og på besøg i Laos - og i virkeligheden handler de her prøvesprængninger ofte om at få USA's opmærksomhed.