DR's korrespondent: Østrigsk præsidentvalg er et protestvalg

Norbert Hofer fra den yderste højrefløj står til at vinde det østrigske præsidentvalg søndag. Det kan på sigt også få konsekvenser for EU, vurderer DR's Tysklands-korrespondent.

Norbert Hofer fra partiet FPÖ er favorit til at vinde det østrigske præsidentvalg søndag. (Foto: © Joe Klamar, Scanpix)

I morgen vælger østrigerne ny præsident, og favoritten til posten er den højrenationale og indvandrekritiske Norbert Hofer fra det anti-islamiske Frihedsparti (FPÖ).

Siden begyndelsen på den europæiske flygtninge- og migrantkrise har Østrig modtaget cirka 100.000 asylansøgere, og det har skabt skuffelse over den nuværende socialdemokratiske konservative samlingsregering (SPÖ), ligesom det har givet FPÖ vind i sejlende, også uden for partiets normale vælgerkorps.

- Vi er bekymrede, fordi arbejdsløsheden er meget høj, og der er for mange fremmede, fortæller restauratør Yilmaz Acar, som DR har mødt i Wien-bydelen Simmering, der ellers traditionelt er en socialdemokratisk højborg.

Hofer vil måske opløse det østrigske parlament

Også pensionisten Helmut Hagen er skuffet over det regerende parti, SPÖ.

- Folk er skuffede over SPÖ og siger derfor nu: I har mistet jordforbindelsen. Nu gør vi det her til et protestvalg, fortæller han til DR.

Ifølge DR's Tysklandskorrespondent Michael Reiter har Norbert Hofers modstandere dog stadig advaret om, at hvis Norbert Hofer bliver præsident, vil Østrig blive et meget mere autoritært styre og mindre demokratisk.

Tilhængere af FPÖ og Norbert Hofer mødes til en af partiets sidste valgmøder forud for præsidentvalget på søndag. (Foto: © Joe Klamar, Scanpix)

- Norbert Hofer har mere end antydet, at hvis han bliver ny præsident i Østrig, vil han blande sig i regeringens politik, måske nægte at underskrive love og måske opløse Østrigs parlament. Det er en magt, han formelt set har, men der er aldrig en østrigsk præsident, der har gjort brug af den, siger Michael Reiter og understreger, at det også kan få konsekvenser for resten af Europa.

- Hvis Norbert Hofer bliver præsident, vil hans parti formentlig også stille med en kansler i det kommende valg i 2018, og det kan forstærke det politiske højreskred, som man allerede ser aftegne sig i EU lige nu. Det kan få store konsekvenser for EU, både for flygtninge- og asylpolitikken, men også for unionens fremtid, siger han.