DR's Matilde Kimer må ikke længere arbejde i Ukraine: Beskyldt for at lave russisk propaganda

Danmarks udenrigsminister er forundret, og Dansk Journalistforbund kalder det "et tilbageslag for pressefriheden".

DR-korrespondent Matilde Kimer foran beskadiget bygning i Kharkiv, Ukraine. Arkivfoto. (Foto: © Lau Svensson, DR)

DR’s Ruslands- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer, har fået frataget sin presseakkreditering og må ikke længere arbejde som journalist i Ukraine.

Hun blev orienteret tilbage i august, hvor hun modtog en mail fra det ukrainske forsvarsministerium, der udsteder akkrediteringerne. Der stod, at akkrediteringen blev annulleret, og at det skete efter ordre fra den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU.

Akkrediteringen giver adgang til at arbejde journalistisk i aktive krigszoner, hvor de væbnede styrker opererer. Og nu hvor landet er i krig, så gælder det stort set alle steder i landet.

Først torsdag den 8. december var det muligt for Matilde Kimer at få et møde med SBU. Det blev sat i stand med hjælp fra det danske Udenrigsministerium, og det foregik på sikkerhedstjenestens kontor i Kyiv.

Her fik hun at vide, at nogle af hendes "opslag" ser ud som om, hun sympatiserer med Rusland, fortæller hun. Hun formoder, at sikkerhedstjenesten henviser til opslag på hendes professionelle Facebook-profil.

Men det billede kan hun ikke selv genkende. Hun mener ikke, at de på mødet kunne vise hende noget, der underbygger deres anklager.

- Jeg kan slet ikke se det, de ser. Jeg forstår det ikke, siger Matilde Kimer.

Båndene på tanksene er gamle sovjetsymboler. Billederne her er fra Matilde Kimers Facebook-profil, og det er muligvis et opslag som det, der har fået den ukrainske sikkerhedstjeneste til at få en opfattelse af, at Matilde Kimer fører russisk propaganda.

- Jeg synes ikke, min journalistik har slagside. Det er noget af det, jeg har gjort mig mest umage med i hele min journalistiske karriere. Ikke at tage føle-føle-briller på, men at rapportere det, der foregår.

Den annullerede akkreditering betyder ikke, at Matilde Kimer er forment adgang til Ukraine. Men hun mener, at den fratager hende al mulighed for at fungere som journalist i landet.

- Jeg kan jo ikke lave en eneste reportage, der viser konsekvenserne af den her krig eller lidelserne i det ukrainske folk eller krigshandlingerne i sig selv, siger hun.

'Dybt problematisk'

DR’s nyhedsdirektør Sandy French mener, at beskyldningen imod Matilde Kimer er ubegrundet og uretfærdig.

- Det er vi faktisk temmelig rystede over, siger hun.

- Et af de vigtigste og mest ufravigelige principper for DR er vores redaktionelle og uafhængige frihed til at bedrive fair og troværdig journalistik til danskerne. Derfor er det også dybt problematisk, når nogen – uanset hvem det er – forsøger at indskrænke den frihed.

Hun understreger, at DR stadig har fuld tiltro til Matilde Kimers uafhængighed.

- Ingen har lavet en mere fair og sober dækning af krigen i Ukraine end hende, hvilket ved flere anledninger er blevet anerkendt og prisbelønnet.

Matilde Kimer er netop nu nomineret til den største journalistiske pris, Cavling-prisen.

Matilde Kimer blev i sommer udvist af Rusland.

Udenrigsminister Lars Løkke er forundret

Udenrigsministeriet i Danmark har været orienteret om sagen siden august. Og siden slutningen af september har de forsøgt at hjælpe DR med at få hul igennem til myndighederne i Ukraine.

Hos DR håber Nyhedsdirektør Sandy French, at ministeriet fortsat vil hjælpe med at løse problemet.

- Min forventning er, at de tager det lige så alvorligt, som jeg gør, og derfor forventer jeg også, at de påtager sig ansvaret for, at der hurtigst muligt bliver fundet en løsning, så Matilde igen kan bedrive journalistik i Ukraine.

Og hos Udenrigsministeriet forsikrer nytiltrådt minister Lars Løkke Rasmussen, at hans forgænger har gjort alt, hvad han kunne. Han lover samtidig, at han selv vil kigge på sagen.

- Det der er vores opgave er at understrege over for de ukrainske myndigheder, at vi betoner pressefrihed højt. Og at vi i øvrigt har en statsradiofoni, som vi selv har et indtryk af, bedriver sober journalistik.

Lars Løkke Rasmussen forklarer, at han godt forstår, at Ukraine er i en særlig situation lige nu. Alligevel er det vigtigt, at den frie presse fungerer, så danskerne kan få et indtryk af, hvad der foregår i krigen, siger han.

- Vi har her en journalist, hvor ingen mig bekendt har sat spørgsmålstegn ved hendes journalistiske integritet. Så må vi håbe og tro på, at det kan række til at overbevise de ukrainske myndiheder.

Ukraine har set eksempler på russiske agenter blandt journalister

På den ukrainske ambassade i København er ambassadør Mykhailo Vydoinyk generelt glad for DR's dækning af krigen.

- Vi er taknemmelige for DR's dækning af krigen, især via kontoret i Kyiv, og vi opfordrer jer til at fortsætte arbejdet, siger han.

”Krims forår”, står der på banneret bag de dansende kvinder. Det er taget omkring årsdagen for Ruslands invasion af Krim-halvøen i 2014. Opslaget er fra Matilde Kimers Facebook-side, og muligvis et af dem, den ukrainske sikkerhedstjeneste har opfattet som propaganda for Rusland. Ifølge de ukrainske myndigheder var der forbud mod at rejse til Krim på dette tidspunkt, men ifølge Matilde Kimer blev det forbud først vedtaget nogle måneder senere.

Som ambassadør vil han ikke kommentere Matildes Kimers konkrete sag. Men han mener, at sikkerhedstjenesten SBU har valide grunde til at gennemgå – og sanktionere – journalister der arbejder ved fronten i Ukraine.

- Desværre har vi set eksempler på russiske agenter imellem journalisterne, som delte den ukrainske hærs positioner. Derfor bliver vi nødt til at grave dybere og tjekke alt. Vi er i krig, gutter, det her er virkelighed, siger han.

'Uhyrligt'

Den opfattelse deler de ikke hos Dansk Journalistforbund, der organiserer journalisterne i Danmark. Her er formand Tine Johansen stærkt kritisk over for sanktioneringen af Matilde Kimer.

- Det her er jo uhyrligt. Som verdenssamfund har vi brug for at have øjne og ører på stedet. Vi har brug for at få en ordentlig journalistisk dækning af, hvad der foregår i de her historiske begivenheder. Og derfor er det virkelig et tilbageslag for pressefriheden og vores egen mulighed for at orientere os at en dygtig journalist bliver afvist på den her måde.

Matilde Kimer er stadig i gang med at overbevise den ukrainske sikkerhedstjeneste om, at hun ikke fører propaganda for russerne.

Hun har samlet 10 af sine historier, oversat dem, og sendt dem til sikkerhedstjenesten. Hendes håb er, at de ser, hvilken type journalistik, hun laver til daglig.

Indtil videre er hun blevet stillet én løsningsmodel i udsigt. Hun fortæller, at sikkerhedstjenesten vil revurdere hendes sag, hvis hun siger ja til at skrive det, de kalder "gode historier" om Ukraine. Samtidig skal hun bruge det materiale, som sikkerhedstjenesten stiller til rådighed for hende.

Det har Matilde Kimer afvist at gøre.

- Som uafhængig journalist vil jeg ikke præsentere historier med materiale produceret af nogen andre end mig selv. Jeg kan jo ikke sidde ved et skrivebord i DR-byen og poste propaganda for nogen som helst efterretningstjeneste. Heller ikke den ukrainske.