DR's retskorrespondent: Sådan forhandler man med gidseltagere

Særligt uddannede forhandlere skal skabe tillid med gidseltagerne, der på sigt skal køres trætte, så gidslerne kan befries, fortæller DR's retskorrespondent, Claus Buhr.

Det franske parlamentsmedlem Yves Albarello fortæller til iTélé, at de to Kouachi-brødre, der formodes at stå bag onsdagens terrorangreb på det franske satiriske magasin Charlie Hebdo, har taget et gidsel.

På et pressemøde bekræfter Frankrigs præsident, Francois Hollande, at der er en storstilet politiaktion i gang netop nu.

Ifølge DR's retskorrespondent, Claus Buhr, er første prioritet for det franske politiet at få gidslet befriet, for så har man en platform at arbejde videre på.

- Man starter ikke med at tale om verdenssituationen og terrorangrebet i onsdags; man prøver helt basalt at henvende sig til det bedste i personerne og sige 'lad nu den civile gå, og så kan vi løse det hele', fortæller han.

- Normalt vil det være sådan, at man siger, 'nu sørger vi for noget vand til jer, og så må I gøre noget for os', siger Claus Buhr.

Gidseltagerne skal køres trætte

Ifølge Claus Buhr indkalder man folk, der er særligt uddannede i at forhandle og som kan skabe et tillidsforhold med gidseltagerne. Men det er en ekstrem svær øvelse.

- Især når de her to brødre har været på flugt i 48 timer nu, siger Claus Buhr, som dog netop peger på tiden som et afgørende element for politiet.

- Hvis man skal storme huset, vil det alt andet lige være en fordel, at man står overfor modstandere, som er trætte og sultne.

- Derfor bruger man ofte tiden i sådan en aktion, så man kører gidseltagerne trætte. Men jo mere trætte og desperate gidseltagerne er, jo farligere bliver situationen for gidslet, og jo mere skal politiet gøre sig klar på at droppe forhandlingerne og storme bygningen i stedet.

Se DR's retskorrespondent, Claus Buhr, forklare, hvordan en gidselsituation kan håndteres, i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter