DR's udsendte i Molenbeek: Enormt vigtigt at de fik ham levende

Journalist Lasse Berg Sørensen var i Molenbeek under politiaktionerne i aftes. Her giver han overblik over terror-anholdelsen af Salah Abdeslam.

Sådan så det ud, da bevæbnet belgisk politi førte en mistænkt væk under en politiaktion i går i Molenbeek, Bruxelles. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)

En af de formodede hovedgerningsmænd bag november måneds terrorangreb i Paris, der kostede 130 mennesker livet, blev i går anholdt i Bruxelles-kvarteret Molenbeek i Belgien.

I forbindelse med anholdelsen blev den terrormistænkte Salah Abdeslam såret. Han er netop blevet udskrevet fra hospitalet og bliver formentlig afhøres inden for kort tid.

DR-journalist Lasse Berg Sørensen var i Molenbeek i Belgien i går, da politiet udførte flere aktioner og fandt frem til Abdeslam.

Hvad er seneste nyt?

I dag klokken 10 mødes den belgiske premierminister, Charles Michel, med det belgiske sikkerhedsråd efter politiaktionerne i Molenbeek. Her skal man tage bestik af situationen efter at have fanget Salah Abdeslam levende.

Hvor stor en fjer i hatten for politiet er det, at de har fået anholdt Abdeslam?

Abdeslam har været på flugt siden terrorangrebene i Paris i november, og han er den første af dem, som formentlig var direkte involveret i terrorangrebene, man fanger levende.

Hans bror døde under angrebene, men han nåede selv at flygte og tog umiddelbart efter angrebene tilbage til Bruxelles, hvor han er født og opvokset.

Politiet mener også, at terrorangrebene blev planlagt i Bruxelles.

Det er enormt vigtigt for sagen, at man nu har ham levende, fordi man måske så kan komme længere i efterforskningen.

De ti mistænkte bag terrorangrebet i Paris. Salah Abdeslam (nr. 2 øverst til venstre) er den eneste, der stadig er i live. (Foto: © FEDERAL POLICE, Scanpix)

Hvor central en figur er Abdeslam?

Han har fra start af været navngivet som en af de personer, man ledte efter.

Ved en aktion i tirsdags i Bruxelles, lykkedes det politiet at finde spor fra Abdeslam, og det fik politiet på sporet af ham. Derfor lavede politiet de fire aktioner i Molenbeek i går, hvor de anholdte Abdeslam og fire andre personer.

Selvom Abdeslam er den centrale figur, så anholdte politiet også en person, formentlig med navnet Choukri, og han er mistænkt for at have været med til planlægningen af terrorangrebet i Paris november.

Så det er to centrale figurer, man nu har i varetægt.

De tre andre, der blev anholdt, er familiemedlemmer, som var med til at skjule de to personer i lejligheden, som blev ransaget i går Molenbeek.

Belgisk-fødte Salah Abdeslam blev indtil anholdelsen i Bruxelles i går kaldt Europas mest eftersøgte mand. (Foto: © handout, Scanpix)

Du var i Molenbeek i går aftes. Kan du ikke beskrive, hvordan du oplevede situationen?

Det var en længere operation, der fandt sted i aftes. Mens jeg var i området, kunne jeg høre to store brag rigtig tæt på, og de gav et sæt i alle.

Hele området var afspærret på grund af de store aktioner.

Da vi kunne komme tættere på, kunne jeg se den lejlighed, hvor Abdeslam og de fire andre blev anholdt. Her var politiets teknikere i gang.

Der lå glas spredt foran fra vinduet i underetagen til huset.

Selvom aktionen var afsluttet, var politiet i gang med undersøgelser, da det kan bidrage til efterforskningen, at Abdeslam har opholdt sig i byhuset i Molenbeek midt i Bruxelles, hvor han har gemt sig det seneste stykke tid.

Belgisk politi gennemførte i går undersøgelser ved en bygningerne i Molenbeek-Saint-Jean området efter gårsdagens politiaktioner. (Foto: © DIRK WAEM, Scanpix)

Hvad skal der ske med ham nu?

Den franske præsident, Francois Hollande, sagde i går, da han var i Bruxelles i forbindelse med et EU-topmøde, at han har begæret Abdeslam udleveret til Frankrig, som efterforsker terrorangrebene.

Og selvom det er en belgisk statsborger, der blev anholdt i Belgien, så vil Hollande have ham udleveret til retsforfølgelse i Frankrig.

Så det er næste skridt.