Video viser angiveligt Putin køre rundt i Mariupol: Ukrainske medier tvivler på den udlægning

Få dage efter, at der blev udstedt en arrestordre på Ruslands præsident, Vladimir Putin, finder man ham pludselig i en video, hvor han kører rundt i en bil.

Udenfor er der mørkt, men i videoen, der er blevet delt af russiske statsmedier, kan man skimte konturerne af noget, der ligner en bymidte på den anden side af bilens ruder.

Ifølge Kreml og det russiske statsmedie Tass skulle byen uden for ruden være Mariupol, og videoen skulle være optaget i går.

Den russiske præsident har nemlig angiveligt for første gang besøgt den sønderbombede by Mariupol og det Donbas-område, som han selv mener tilhører Rusland.

Er billederne rigtige?

Men det er ikke mange billeder, der er kommet ud fra besøget. Og de videoer, der er kommet ud, kommer fra russiske statsmedier og kan ikke verificeres.

Og derfor bliver der i ukrainske medier spekuleret i ægtheden af videoerne fra den russiske præsidents besøg i Mariupol.

Blandt andet den ukrainske udgave af BBC og det ukrainske nyhedsbureau UNIAN noterer sig, at der i første omgang slet ikke var billeder eller video med fra besøget.

Samtidig undrer medierne sig også over, at det i den første video, hvor Putin kører rundt i en bil, er så mørkt, at det praktisk talt ikke kan fastslås, hvor den er optaget henne.

"Videoen fremstår meget mærkelig", konstaterer onlinemediet Obozrevatel i deres post på Telegram.

- Der er ret mange ukrainske medier, der undrer sig over, at der ikke er dukket flere billeder op af det her besøg, fortæller Louise Brodthagen, der er journalist på DR’s udlandsredaktion, der dækker krigen i Ukraine for DR.

- Der følger som regel billeder eller videoer med fra sådan et besøg fra Kremls presseservice, når de går ud med sådan en nyhed her, siger hun.

I videoerne ser man også Putin besøge et koncerthus, og inspicere en statue. Se dem her:

'Han er jo glad for symbolik'

Men taler man sandt fra Kremls side, og har Putin rent faktisk været i Mariupol, så ved Louise Brodthagen godt hvorfor.

- Han er jo glad for symbolik, og Mariupol var for ukrainerne hjertet af modstanden mod russerne i krigens begyndelse. Man kan måsle huske modstanden på blandt andet Azovstal-stålværket, der var den sidste bastion for modstanden i byen.

Derudover har Putin også mulighed for at sende et stærk signal til befolkningen hjemme i Rusland, siger Louise Brodthagen

- Det er også et signal hjemme i Rusland. Man får endda at vide, at der har været en familie, der har inviteret Putin hjem. Så det handler selvfølgelig også om at vise, hvor begejstret man er for, at russerne er der.

Lige præcis Donbas, hvor Mariupol ligger, spiller en central rolle i krigen, da Putin mener, at regionerne hører til Rusland, og derfor skal "befries".

Derfor har man blandt andet afholdt ikke anerkendte afstemninger i regionerne om deres tilhørsforhold til Rusland.

I maj lød det fra byens daværende borgmester, Vadym Boitjenko, at 90 procent af byen var blevet ødelagt i kampene.

Ifølge ukrainske myndigheder, har 25.000 civile mistet livet i Mariupol.