DR's USA-korrespondent: Trump sender Danmark og USA's forhold ned på frysepunktet

Den amerikanske præsident har brudt alle regler i diplomatiets håndbog, vurderer Lillian Gjerulf Kretz.

Det officielle besøg fra USA's præsident, Donald Trump, var planlagt til at finde sted den 2.-3. september. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)

Den amerikanske præsident kommer ikke til at aflægge Danmark et statsbesøg i starten af september. Det slog Donald Trump fast i et opslag på Twitter i nat.

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skriver Donald Trump.

Aflysningen er ikke bare et brud på alle diplomatiske etiketter - den er udtryk for en reel udenrigspolitisk krise. Det vurderer DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz.

- Danmark har under skiftende amerikanske præsidenter bibeholdt et nært og tæt forhold til USA. Trumps aflysning placerer det på frysepunktet. Der bliver travlt hos det danske diplomati efter det her, siger hun og fortsætter:

- Den tidligere amerikanske general Wesley Clark sagde for kort tid siden: ”Det her forringer USA's forhold til Grønland og Danmark. Vi har store sikkerhedspolitiske interesser i Arktis. At tro, at Grønland er til salg, er en fornærmelse, men der er diplomatiske veje, som kunne sikre USA bedre adgang i det arktiske område”. Det diplomati skal på overarbejde for at få forholdet mellem USA og Danmark tilbage i plusgraderne.

Grønland er ikke til salg

Aflysningen af statsbesøget kommer efter, at den danske statsminister, Mette Frederiksen, i tydelige vendinger afviste muligheden for, at USA kan købe Grønland af Danmark.

- Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorligt ment, lød det fra statsministeren.

Donald Trump bekræftede USA's strategiske interesse i at købe Grønland i weekenden, men slog samtidig fast, at købet ikke stod øverst på listen over de ting, som han ønskede at drøfte med Mette Frederiksen.

At afvisningen så alligevel udløser en aflysning af statsbesøget skyldes sandsynligvis, at præsidenten simpelthen er blevet vred, vurderer Lillian Gjerulf Kretz.

- Det vigtigt at huske på, at for præsident Trump handler alt om loyalitet - og om at vinde. Og det tyder på, at han er blevet stødt over, at statsminister Mette Frederiksen offentligt har gjort det klart, at "tiden, hvor man køber og sælger andre lande, heldigvis er ovre".

Tilsyneladende har aflysningen også overrasket Trumps egen administration og diplomater, fortæller Lillian Gjerulff-Kretz. Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, skrev på Twitter få timer før Trumps aflysning:

- Danmark er klar til præsidenten. Velkommen til præsident Trump, partner, allieret, ven.

Kun få gode undskyldninger

Normalt skal der helt ekstraordinære argumenter til, før man aflyser et besøg af denne kaliber med så kort varsel, fortæller Lillian Gjerulf Kretz.

- Det er uhørt. Trump har brudt alle regler i diplomatiets håndbog. Vi taler om nationale kriser eller dødsfald i familien. For at forstå, hvad vi taler om af acceptable undskyldninger, så aflyste Danmarks dronning Margrethe et statsbesøg i Tyrkiet i 2016, da landet var i undtagelsestilstand.

Aflysningen har da også skabt ringe i vandet både herhjemme og i USA, hvor politiske modstandere og liberale medier som CNN og Washington Post kalder aflysningen for pinlig. Selv Fox News, som ellers som udgangspunkt er positivt stemt overfor præsidenten, har kritiseret beslutningen.

USA's interesse i at købe Grønland skyldes blandt andet øens beliggenhed i Arktis og forekomsten af naturressourcer.

I sit tweet takkede den amerikanske præsident Mette Frederiksen for at spare både USA og Danmark for et stort arbejde ved at være så direkte i sin afvisning. Han skrev samtidig, at han ser frem til at lave en ny aftale om et statsbesøg "på et tidspunkt i fremtiden".