DR's USA-korrespondent: "Tydeligt at mærke at det er fem minutter i lukketid"

De demokratiske præsidentkandidater har krydset klinger for sidste gang inden partiets kandidat skal vælges.

De demokratiske præsidentkandidater mødtes til sidste debat inden det første primærvalg i Iowa 1. februar (Foto: TIMOTHY A. Clary © Scanpix)

Diskussionen om våbenkontrol og sundhedsforsikringer spidsede til, da de aspirerende demokratiske præsidentkandidater i nat dansk tid debatterede.

Det er sidste sidste gang, inden demokraternes endelige præsidentkandidat skal vælges, at kandidaterne mødes til debat. Og det kunne tydelig mærkes, fortæller DR´s USA korrespondent Johannes Langkilde.

- Det er tydeligt at mærke, at det er ved at være fem minutter i lukketid. Derfor havde Bernie Sanders og Hillary Clinton også skruet sig op til mere krig på kniven. Særligt blev diskussionerne om våbenkontrol og sundhedsforsikringer mere ophidset end vanligt, fortæller Johannes Langkilde.

Han (Sanders, red.) har stemt for, at våben kunne komme med på togene, med i nationalparker. Han har stemt imod forskning i, hvordan vi kan redde liv. Lad os ikke glemme, at 90 mennesker dør af skud hver dag i vores land.

Hillary Clinton

Mens Hillary Cinton vil have skarpere våbenkontrol og fortsætte Obamas kurs indenfor sundhedsforsikringer, beskyldes Sanders for at have en mere lempelig tilgang til våbenindustríen. Til gengæld har Sanders fremlagt en langt mere omfattende ambition om sundhedssystemet.

- Clinton var meget kritisk overfor Sanders og kaldte hans 15 mia. dollar sundhedsstystem for urealistisk, siger Johannes Langkilde.

Meningsmålinger viser tæt løb

Ifølge Johannes Langkilde viser alle meningsmålinger at de to spidskandidater Sanders og Clinton ligge meget tæt, mens den tredje og sidste kandidat Martin O'Malley ser ud til at være ude af spillet.

-Fra kilder tæt på Clinton ved jeg, at der er meget stor nervøsitet for, at hun bliver overhalet igen. Og med god grund, da det lige nu er tydeligt, at Sanders er den der definerer debatten og Clinton er den der følger med, lyder det fra Johannes Langkilde, der vurderer at Sanders har stor chance for at vinde de første to primærvalg.

Den 1. februar finder det første primærvalg i delstaten Iowa.