Dua Lipa og 260.000 briter skriver under: Gør det lettere at turnere i EU

Brexit har gjort det sværere for kunstnere at krydse grænsen mellem Storbritannien og flere EU-lande.

Den engelske sangerinde Dua Lipa er ikke tilfreds med de nye regler, som gælder for britiske musikere, der fremover skal turnere i Europa. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Det bliver et hektisk efterår, Dua Lipa går i møde, hvis altså ikke coronaen spænder ben for det hele.

Den engelske dancepop-sangerinde, som i den seneste tid har storhittet med numre som ’Don’t start now’ og ’Break my heart’, har planlagt en omfattende europaturné i efterårsmånederne, som blandt andet kommer forbi Tyskland, Belgien og Italien.

Men det kan gå hen og blive en noget dyrere og mere besværlig fornøjelse, efter at Storbritannien ved årsskiftet forlod EU-samarbejdet. Her sagde Dua Lipa og hendes landsmænd nemlig farvel til EU's indre marked, hvor folk frit kan arbejde, hvor de vil.

Derfor gælder der nu nye arbejdsregler for britiske kunstnere og deres crews, når de skal turnere rundt i EU-landene - ligesom der også gælder nye krav for EU-kunstnere, der gerne vil optræde i Storbrintannien.

Det betyder, at britiske musikere ikke længere er garanteret visumfri indrejse, og briter vil i flere af medlemslandene, heriblandt Danmark, få brug for særlige arbejdstilladelser, før de kan gå på scenen.

Kræver at Boris Johnson finder en løsning

Det har ifølge BBC fået Dua Lipa og flere end 261.000 andre, heriblandt sangerinden Laura Marling og det skotske rockband Biffy Clyro, til at skrive under på et britisk borgerforslag, som har tiltrukket sig stor opmærksomhed i den seneste tid.

Her kræver de, at premierminister Boris Johnson og hans regering sammen med EU får ændret reglerne, så professionelle britiske musikere, bands og kunstnere kan blive ved med at turnere frit rundt i Europa.

- Når det kommer til musik og events, har Storbritannien en enorm turnéindustri, som har lidt enormt under covid-19. Og med udsigten til, at hvert EU-land kan kræve sit eget arbejdsvisum, som kun vil være gyldigt til en enkelt tur, står vi som professionelle udøvere over for endnu flere vanskeligheder, lyder det i forslaget, som senere på året skal debatteres i det britiske underhus.

Har du glemt, hvordan brexit begyndte? Få overblikket her:

Op til hver enkelt land

Det er op til de enkelte EU-lande at bestemme, om de vil kræve arbejdstilladelser fra de britiske musikere eller ej.

Frankrig og Holland er blandt de lande, hvor britiske musikere fortsat vil kunne optræde frit, mens blandt andet Tyskland, Spanien og Danmark derimod kræver arbejdstilladelser, inden de kan gå på scenen.

Ud over de nye arbejdstilladelser skal kunstnerne have visum, hvis de opholder sig i EU i mere end 90 dage. Derudover skal de have i baghovedet, at deres udstyr skal kontrolleres ved grænsen, inden de kan komme ind i EU.

Og ifølge The Association for British Orchestras skal britiske lastbilchauffører, der transporterer musikernes udstyr rundt, vende tilbage til Storbritannien, når de har besøgt to medlemslande.

Det vil alt andet lige gøre det "væsentligt mere kompliceret og dyrt at tage på turné i flere lande", lyder det i et notat fra det britiske orkesterforbund.

'Der skal to til at lave en aftale'

Den britiske regering - der forrige år understregede, at det ville være "en absolut nødvendighed", at britiske kunstnere fortsat kunne have fri adgang til EU efter brexit - var tidligere på ugen ude at kommentere kritikken.

Her lød det, at de under forhandlingerne med EU-landene om en frihandels- og samarbejdsaftale forsøgte at lande en "gensidig fordelagtig aftale", der ville have gjort det muligt for kunsterne fortsat at kunne optræde på hele kontinentet uden særlige tilladelser.

Det blev dog afvist af EU-landene, lyder det fra regeringen, der selv har valgt at indføre nogle noget mindre strikse regler end eksempelvis Danmark.

- Det er EU, der har svigtet musikken på begge sider af kanalen, ikke os, lød det fra kulturminister Oliver Dowden.

Men det passer ikke, lyder det fra Europa-Kommissionen, der forhandlede på vegne af medlemslandene. Ifølge chefforhandler Michel Barnier var det den britiske regering, som afviste en plan, der fortsat ville have sikret britiske musikere og kunstnere uhindret adgang til EU.

- Siden marts sidste år har vi fremsat forholdsvis ambitiøse forslag, hvad angår mobilitet, herunder også for specifikke erhverv som journalister, musikere og andre. Men der skal to til at lave en aftale, sagde Michel Barnier tidligere på ugen til Financial Times.

- Det er meget ærgerligt, at briterne ikke havde højere ambitioner i forhold til folks mobilitet, tilføjede han.

EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, afviser beskyldningerne fra den britiske regering om, at det var EU, der spændte ben for mere smidige tournéregler for musikere og kunstnere. (Foto: pool © Scanpix)

Afhængig af fri bevægelighed

For fem år siden stod Dua Lipa på Lille VEGA, det københavnske spillested VEGA's mellemstore scene. Hun havde lige spillet i Dublin og Bruxelles, og hun skulle videre til Berlin og Milano.

På den måde er der mange britiske kunstnere, der begynder deres karriere, fortæller VEGA's kommunikationschef, Ditte Sig Kramer.

De grønne musikere hopper i bandbussen og kører rundt i EU-landene for at opbygge en fanbase. Det har store britiske navne som Artic Monkeys, Coldplay og Ed Sheraan gjort.

VEGA præsenterer hvert år over 100 britiske bands, men Ditte Sig Kramer er bange for, at det kan ændre sig i fremtiden, nu hvor det er blevet både dyrere og mere besværligt for britiske kunstnere at komme på europatour.

- Det, vi frygter, er, at vi kommer til at miste et helt mellemlag af artister, som vi i dag præsenterer som en del af vores program, siger hun.

- Den kendskabsgrad bandene opbygger blandt fans i EU-landene, når de spiller koncerter, er jo bare betinget af, at man har den fri bevægelighed.

Det er dog ikke helt udelukket, at reglerne kan blive ændret på et senere tidspunkt, hvis man skal tro den britiske regering. Men det kræver ifølge briterne, at "EU ændrer holdning".

- Jeg ved, at vores venner i EU ønsker at gå længere og forbede forholdene, ikke kun for musikere, men for forretningsrejsende af enhver art. Der vil være en gensidig fordel ved det, lød det tidligere på ugen fra premierminister Boris Johnson.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter