'Duer ikke, væk!': Formand for parlamentet kan blokere Mays tredje afstemning om brexit-aftale

Formanden vil kun tillade en ny afstemning om brexitaftalen, hvis der er markante ændringer.

John Bercow. som er blevet verdenskendt under brexit-forløbet, advarer om, at han kan blokere en tredje afstemning om Mays aftale, hvis der ikke er store ændringer i den. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Tredje gang er lykkens gang.

Det håber den britiske premierminister Theresa May i hvert fald gælder, når det kommer til den brexitaftale, hun to gange har fået afvist af det britiske parlament.

Premierministeren har planer om at sætte aftalen til afstemning endnu en gang i denne uge, men det bliver der måske sat en stopper for.

Formanden for det britiske parlament, John Berkow, siger nemlig, at han ikke vil lade Mays Brexit-plan komme til afstemning i parlamentet, medmindre den er væsentligt anderledes end den, der allerede er blevet nedstemt to gange med stort flertal.

- Det, som regeringen ikke lovligt kan gøre, er, at sende parlamentet det samme forslag - eller stort set det samme forslag - som i sidste uge, der blev afvist med 149 stemmer, siger han i dag ifølge The Guardian.

Ifølge de centrale retstekster for britisk parlamentarisme kan parlamentet nemlig ikke stemme om det samme forslag igen og igen.

Topmøde uden aftale

Og hvis Theresa May ikke allerede var i problemer, så er hun det nu. Det vurderer DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Det her gør, at en situation, der var meget vanskelig i forvejen, er blevet endnu mere kompliceret, siger han.

Theresa Mays har lidt store nederlag med sine to første bud på en brexitaftale - senest den 12. marts.

Derfor skal hun i denne uge forhandle med EU om at få datoen for brexit udskudt til efter den 29. marts, som den oprindelige plan lyder på.

John Bercows formaninger kan betyde, at May møder op til de forhandlinger uden en aftale, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- For May er det en stor udfordring, fordi hun formentlig nu bliver nødt til at rejse til EU-topmøde på torsdag uden at have nogen som helst aftale på plads.

Kræver store ændringer

I sidste uge stemte parlamentet nej til at forlade EU uden en samarbejdsaftale, og det er derfor, at May vil forsøge at få stemt sit bud på en aftale igennem i parlamentet - i håbet om, at størstedelen af parlamentet vil synes, at aftalen er bedre end at forlade EU uden en aftale.

Men det kræver altså store ændringer i aftaleteksten, hvis den overhovedet skal komme til afstemning igen.

- Hvis regeringen ønsker at fremsætte et nyt forslag, der hverken er det samme eller i det væsentlige det samme, som det der blev nedstemt af parlamentet den 12. marts, vil dette være helt i orden, siger parlamentsformand John Bercow.

Det betyder i praksis, at det ikke er nok, at May har ændret i aftalens formuleringer.

Storbritanniens udtræden af EU har været længe undervejs. Det er snart tre år siden, briterne var til folkeafstemning om brexit - det var i juni 2016.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter