Dydighedsbriller til ultraortodokse jøder er en succes

En ny dydighedsbrille er blevet en stor succes blandt ultraortodokse jøder. Brillen slører alt, så man undgår at se kvinder i gadebilledet - og ikke få vakt de seksuelle lyster.

Ultra-ortodox jøde i bøn på gaden i det jødiske kvarter Mea Shearim i Jerusalem. (Foto: Ammar Awad © Scanpix)

Striden mellem det religiøse Israel og det moderne samfund antager til tider let bizarre former. Kvinder bagerst i bussen, ingen billeder af kvinder i det offentlige rum - og nu briller.

Det seneste påfund blandt ultraortodokse jødiske mænd i Israel er såkaldte dydighedsbriller. Det består i et sæt plastiklinser, som man sætter udenpå sine almindelige briller. De slører alt, som er længere end to meter fra brugeren.

Anordningen, som allerede er blevet en stor succes i de mest ekstreme grupper, er til for at mænd kan færdes på gaden uden at få forbudte tanker ved synet af en kvinde. For en sløret kvinde kan ikke vække seksuelle lyster, er tankegangen.

Forbud mod billeder af kvinder

Dydighedsbrillerne er kun det seneste led i en tendens, der går mod voksende kønsadskillelse blandt ultraortodokse.

De radikale rabbinere ønsker, at mænd og kvinder ikke må sidde sammen i bybusserne, og en tid fik de også gennemført et forbud mod billeder af kvinder i Jerusalems gader.

Men brillerne ses også som et symptom. De ultraortodokse lever med et stort fattigdomsproblem, og mens nogle prøver at åbne sig mod den sekulære verden, reagerer andre med ny radikalisme.

Hætte med skyklapper på vej

Der er også planer om en særlig hætte, manden kan iføre sig, hvorved han har en slags skyklapper, der beskytter mod fristelserne i det offentlige rum.

Sekulære kommentatorer har hilst dydighedsbrillerne velkommen.

For kvinder vil ikke se ultraortodokse mænd holde en beskyttende hånd op for ansigtet for at undgå blikket af det modsatte køn. Det har mange kvinder oplevet som stærkt nedsættende. Og med ikke så lidt ironi, siger de samme kommentatorer, at de ultraortodokse mænd da ligeså godt kan iklæde sig en mandlig burka, når de nu er i gang.

Facebook
Twitter