Dykkere overlever nat på øgle-ø

Forsvundne dykkere reddede sig i land på en ø ud for Bali - og opdagede at den var beboet af komodovaraner - kæmpeøgler, der let kan dræbe et menneske.

Forsvundne dykkere havde held til at redde sig i land på en ø ud for Bali. Men øen viste sig at være et reservat for komodovaraner, der er en art kæmpeøgler (akivfoto). (Foto: Torsten Blackwood © Scanpix)

De kom fra asken i ilden de fem europæiske dykkere, der i torsdags blev ført bort af strømmen under en dykkertur ud for Indonesiens kyst.

Dykkerne havde held til at redde sig i land på en lille ø, blot for at opdage, at det var et reservat for komodovaraner, som er livsfarlige kæmpeøgler. De uheldige dykkere, tre briter, en franskmand og en svensker, tilbragte de følgende 36 timer på den øde ø, inden de blev fundet ved middagstid lørdag.

31-årige Laurent Pinel fortæller, at gruppen måtte skræmme en af kæmpeøglerne bort med sten og rense et lille område for skaldyr, mens de ventede på at blive redet fra den lille ø, der er en del af Komodo National Park øst for Bali.

Behandles på sundhedsklinik

- En komodovaran kom ind imellem os på stranden i går (fredag) eftermiddag, siger han og beskriver, hvordan gruppen kastede sten mod den livsfarlige øgle for at skræmme den væk.

- Vi havde intet at spise. Vi spiste en eller anden slags muslinger, som vi skrabede af stenene, forklarer Pinel fra en sundhedsklinik, hvor dykkerne bliver behandlet efter deres redning.

Den yngre franskmand siger, at dykkerne tilbragte ni timer til havs sent torsdag efter at være blevet ført bort fra deres dykkerbåd af en de stærke strømme, som området er berygtet for.

Dykkerne bandt sig til hinanden

De kæmpede for at nå frem til nogle øer, som de kunne skimte i det fjerne, men efter adskillige timer holdt de op med at svømme og bandt sig i stedet sammen ved hjælp af deres dykkerveste med opdrift for at spare kræfter.

Sent torsdag aften fik de øje på en anden ø og besluttede sig for at gøre endnu et forsøg på at nå ind til land. De frygtede, at de ellers ville blive ført væk fra Nusa Tenggara øgruppen og ud på åbent hav.

- Vi var udmattede. Alle havde kramper, siger Pinel.

Aggressive øgler

Hvad dykkerne ikke vidste var, at de var på vej mod Rinca Øen, der er reservat for de aggressive komodovaraner, som med lethed kan dræbe et menneske.

Komodoen er verdens største øgle. De spiser ofte i flok og kan med lethed fortære bytte på størrelse med en bisonokse. Et enkelt bid kan være ekstremt farligt på grund af de ondartede bakterier i komodovaranernes spyt.

Alle dykkerne var ifølge det lokale politi sunde og raske, da de blev fundet.

- De gik uden hjælp og knugede hinanden og græd, da de nåede frem til havnen på den lille ø Flores, siger den lokale politimand, Victor Jumadu.

Facebook
Twitter