Dyreste OL nogensinde - Rusland sparer ikke

Normalt er vinter-OL en mindre begivenhed end sommer-OL og omkostningerne er lavere. Men ikke i Rusland.

Vinter-OL har altid været sommer-OL'ens lillebror med sin færre deltagere og discipliner, men Rusland vender i den grad op og ned på de økonomiske forhold, når de til februar skyder gang i OL i Sotji.

For selvom verdenen greb sig til hovedet dengang de Olympiske Lege i Beijing blev afholdt med rekordstore omkostninger, så har Rusland i langt højere grad punget ud til vinterens lege.

Med et helt vejnet, en jernbane og 13 kilometer tunneller til en foreløbig pris på 47,5 milliarder, har russernes opgradering af den lokale infrastruktur alene matchet alle omkostningerne for Vancouvers vinter-OL i 2010, der kostede 49,5 milliarder kroner.

Astronomiske omkostninger

I byen Adler, sydøst for Sotji, står nu en spritny togstation. Som den største af sin slags i Rusland er banegården klar til at håndtere de mange gæster, der skal deltage i vinterens Olympiske Lege. Sotji er områdets administrative hovedstad, men i Adler står OL's mediecenter, skøjtebaner og andre nye haller klar.

Det oprindelige budgetoverslag i 2007 lå på 65,5 milliarder kroner og tronede sig over de konkurrerende bud fra Sydkorea og Østrig, men siden Rusland fik tildelt værtskabet er omkostningerne steget yderligere, og nu lyder regningen for legene, der starter 7. februar, på estimerede 278 milliarder kroner.

Fem en halv gange så mange penge, som der blev brugt for fire år siden i Vancouver.

Med lidt over 76.000 indbyggere er byen en smule større end Esbjerg og er placeret 7 kilometer fra grænsen til Georgien i det nordlige Kaukasus. Enorme glasbygninger og hotelkomplekser har forvandlet den lille havneby til olympisk vært på lidt under syv år.

Putin vil imponere geopolitisk

Efter kineserne i 2008 betalte godt en kvart billion kroner for sommer-OL, skar englænderne omkostningerne ned. Finanskrisen startede kort efter, at Beijing havde haft værtskabet og briterne slap med en regning på 75,93 milliarder danske kroner.

Den russiske præsident Vladimir Putin ser legene i Sotji, som kronen på værket i Ruslands økonomiske og geopolitiske genopståen. Med imponerende bygningsværker og løsladelsen af Pussy Riot- og Greenpeace-aktivisterne skal det internationale samfund imponeres.

Med korte deadlines og rod i planlægningen af ski-resortet og OL-byen var det undervejs nødvendigt for helikoptere at levere cementen til byggepladserne, da vejene ikke var færdige.

Omkostninger skulle ifølge Businessweek heller ikke så i vejen for Putins mesterværk, da en ændring i planerne for tagkonstruktionen i et stadion krævede så meget stål, at det normalt ville tage et år at få leveret i Rusland. Entreprenørerne fik det leveret på tre måneder.

Tunnelprojektet mellem Adler og Sochi vandt i 2011 en international pris for Major Tunneling Project of the Year ved en ceremoni i Hong Kong.

Se billeder af de russiske OL-investeringer nedenfor.

  • Den Olympiske park set oppefra. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • Forrest i billedet ses et hotel og spa kompleks. I baggrunden ses en forlystelsespark der også bygges i forbindelse med OL. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • Bolshoy Ice Dome. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • Iceberg Skating Palace. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • Adler Arena. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • Her ses en splinterny togstation, som er bygget i forbindelse med OL. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • Fisht Olympic Stadium. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • Her ses Mediebygningen der skal bruges til at broadcaste de olympiske lege. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
1 / 8
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk