Dyrlæge finder forgiftet russisk eksspions kæledyr døde

Dagen efter at Rusland spurgte til Sergej Skripals kæledyr, oplyser britiske myndigheder, at dyrene er døde.

Storbritannien beskylder Rusland for at stå bag angrebet 4. marts. En beskyldning, som russerne afviser. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, Ben Stansall (arkiv))

En kat og to marsvin, der tilhørte den russiske eksspion Sergej Skripal, som blev forgiftet i Storbritannien, er døde.

Det bekræfter britiske myndigheder, efter at Rusland har spurgt ind til Skripals kæledyr.

Næsten en måned efter at Sergej Skripal og hans datter Julia blev angrebet med nervegift i den sydengelske by Salisbury, blev kæledyrenes skæbne offentliggjort torsdag aften.

- Da en dyrlæge var i stand til at få adgang til hjemmet, var to marsvin desværre døde, siger en talsmand for de britiske miljø- og fødevaremyndigheder.

- En kat blev også fundet i meget ringe forfatning. En dyrlæge besluttede at aflive dyret for at lindre dets smerter. Denne beslutning blev truffet for dyrets eget bedste, tilføjer talsmanden.

Det bliver ikke oplyst, hvornår dyrene er døde.

Giftkoncentration på hoveddør

Britisk politis antiterrorkorps har tidligere oplyst, at Skripal første gang kom i kontakt med nervegiften ved sit hus. Den højeste koncentration af gift blev fundet på hans hoveddør.

Storbritannien beskylder Rusland for at stå bag angrebet 4. marts. En beskyldning som russerne afviser.

Meldingen om de døde kæledyr kommer, dagen efter at Rusland krævede svar på, hvordan kæledyrene har det.

Talsmand for det russiske udenrigsministerium Maria Sakharova spurgte således onsdag, hvor dyrene er, og hvilken tilstand de er i.

- Hvorfor har briterne ikke nævnt dette faktum (om kæledyrenes tilstand)? Vi taler om levende organismer, og hvis der er brugt giftige stoffer, så må disse dyr have lidt, sagde hun onsdag.

Datteren er i bedring

Torsdag udtalte Julia Skripal sig for første gang siden angrebet.

- Jeg vågnede for godt en uge siden, og jeg er glad for at kunne sige, at jeg bliver stærkere hver dag, udtalte hun i en pressemeddelelse offentliggjort af britisk politi.

Hun blev sammen med sin far, 66-årige Sergej Skripal, eksponeret for nervegiften novichok i Salisbury den 4. marts og har været indlagt lige siden.

Sergej Skripals tilstand er fortsat kritisk.

Den russiske ambassade i London har tilbudt Julie Skripal konsulær bistand. Et tilbud hun endnu ikke har takket hverken ja eller nej til.

/ritzau/AFP