Dyrlæger høster æg fra uddøende næsehornsrace

Der er blevet høstet ti æg fra de sidste to hunner, der er tilbage af de nordlige hvide næsehorn.

Mor og datter. De sidste to overlevende næsehorn af racen nordlige hvide næsehorn. (Foto: Tony Karumba © Scanpix)

Da den sidste han af racen det nordlige hvide næsehorn, 45-årige Sudan, blev aflivet på grund af aldersrelaterede komplikationer i marts 2018, så det ud til, at racen ville uddø med blot to hunner tilbage af den ekstremt truede type af næsehorn.

Men nu har et hold dyrlæger skabt nyt håb for at holde dyreracen, der lever i det nordlige Kenya, i live, skriver BBC.

De har høstet ti æg fra de to tilbageværende hunner, Najin og Fatu, der er mor og datter.

Et forskerhold har tidligere udtaget sæd fra Sudan og et par andre hanner, og nu håber de, at et af æggene kan blive befrugtet, og racens eksistens kan sikres. Det er ifølge dyrlægerne aldrig blevet gjort før, og der er da heller ingen garantier, for at det vil lykkes.

Sydligt hvidt næsehorn skal være rugemor

I Sudans sidste leveår gik han rundt med de to hunner i forsøget på en naturlig befrugtning. Den ene hun viste sig dog at være steril, mens den anden ikke kunne bære et foster gennem hele graviditeten.

Derfor vil man bruge et sydligt hvidt næsehorn som rugemor, hvor de vil sætte embryoet op. Selvom de har arbejdet på og udviklet denne procedure i flere år, ved eksperterne ikke, om det vil resultere i en graviditet.

  • Billede fra i dag, hvor dyrepasser fodrer Fatu (tv) på 19 år og hendes mor Najin (th) på 30 år. (Foto: Tony Karumba © Scanpix)
  • Den nu afdøde han, Suddan, der var den sidste af sin slags. Han blev aflivet i marts 2018, fordi han havde svækkede muskler, knogler og hud. Han blev 45 år gammel. (Foto: Tony Karumba © Scanpix)
  • Krybskytter har udryddet en stor del af bestanden. De sælger hornene for mere end 300.000 kroner pr. kilo. (Foto: Tony Karumba © Scanpix)
1 / 3

Krybskytteri er den største trussel mod alle typer næsehorn. De to nordlige hvide hunner bliver bemandet døgnet rundt af bevæbnede vagter.

Krybskytter kan sælge horn fra hvide næsehorn for mere end 300.000 kroner pr. kilo.

I 1970'erne levede der mere end 20.000 næsehorn i Kenya. Lige nu er antallet i det store afrikanske land nede på omkring 600, hvoraf stort set alle er sorte næsehorn.