Dystopisk fremtidsvision stryger til toppen af bestsellerlisten

George Orwells roman '1984' er atter blevet populær blandt de amerikanske læsere.

George Orwells '1984' beskriver et samfund med omfattende kontrol, overvågning, propaganda og fordrejning af fakta til magthavernes fordel. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

George Orwells dystopiske fremtidsvision om et samfund, hvor fakta bliver fordrejet og forfalsket og befolkningen undertrykt og overvåget, ligger endnu engang på toppen af bestsellerlisterne.

Alene fra i går til i dag steg '1984' fra en sjette- til en førsteplads på listen over de bedst sælgende bøger på Amazon.

Flere udenlandske medier, heriblandt CNN og The Guardian, sætter den øgede interesse for bogen i forbindelse Donald Trumps tiltræden som USA's 45. præsident og hans administrations brug af "alternative fakta" - et begreb, som talsmand Kellyanne Conway for få dage siden benyttede, efter Det Hvide Hus var kommet med oplysninger, som stred direkte imod billededokumentation og statistik.

Det er dog ikke påvist, at de øgede salgstal har forbindelse til den politiske udvikling i USA.

Større oplag end normalt

Ifølge CNN er efterspørgslen på bogen så stor, at forlaget Penguin nu må trykke et nyt oplag.

- Vi har bestilt et nyt oplag på 75.000 i denne uge. Det er en omfattende genudgivelse og større end vores normale oplag for '1984', fortæller en talsmand fra forlaget til CNN.

Ifølge talsmanden stiger salget af bogen, hver gang de amerikanske universiteter har semesterstart, men denne gang er oplaget usædvanligt stort.

Overvågningslæk førte til stigning

Bogen blev udgivet første gang i 1949 og beskriver en dystopisk fremtid, hvor et autoritært statsapparat udfører omfattende kontrol af befolkningen.

Magthaverne kontrollerer samtidig medierne gennem Sandhedsministeriet - et ministerium som kontrollerer samtlige medier, og hvis opgave det er at sprede løgne og propaganda, samt at fjerne eller ændre tidligere historier, der ikke stemmer overens med statsmagtens version af begivenhedernes gang.

Det er ikke første gang, at '1984' får en revival blandt de amerikanske bogorme.

Senest skete det i 2013, da Edward Snowdens afsløringer om NSA's omfattende overvågning af den amerikanske befolkning gjorde Orwells dystopiske vision relevant.

Her steg bogen fra en placering på 12.507-pladsen til nummer 64 på Amazons bestsellerliste.

Fakta om 1984

  • Romanen '1984' har skabt begrebet 'orwellsk', som blandt andet bruges til at beskrive beskrive magthavernes manipulation af sproget til politiske formål, fornægtelse eller omskrivelse af tidligere hændelser eller statens krænkelse af privatlivet.

  • I 1984 overvåges og kontrolleres befolkningens tanker, handlinger, sprog og sociale adfærd af den allestedsværende leder 'Big Brother'.

  • 'Big Brother' er leder af det regerende 'Parti', som "søger magten alene for magtens skyld".

  • Magthavernes motto i '1984' er "Krig er fred - Frihed er slaveri - Uvidenhed er styrke".