Ebola-behandlingscentre lukkes ned i Congo efter flere brand-angreb

553 mennesker døde i den andenstørste epidemi nogensinde, og situationen er ikke under kontrol.

En mor ser til imens hendes barn, som er død af ebola, bliver begravet i Congo. (Foto: GORAN TOMASEVIC © Scanpix)

Læger uden Grænser har besluttet at lukke ned for behandlingscentrene i epicentret for den næststørste ebola-epidemi nogensinde, som lige nu er i gang i DRCongo.

Beslutningen skyldes ikke, at smitte-situationen er under kontrol, men at centrene to gange inden for den seneste uge er blevet ramt af angreb.

Det seneste angreb var onsdag og fandt sted i byen Butembo i Nordkivu, hvor gerningsmænd satte ild til flere bygninger og køretøjer, som bliver brugt af organisationen.

Ingen kom noget til, men læger og sygeplejersker var tvunget til at indstille behandlingen. I deres varetægt var 57 patienter, deriblandt 15 bekræftede ebola-smittede.

- Vi er meget kede af disse angreb på vores sundhedsfaciliteter. Ikke kun bringer de vores stabs liv i fare, de bringer også de allermest udsatte i vores indsats i fare: patienterne, lyder det fra organisationens indsatsleder Hugues Robert i en pressemeddelelse.

Lagde op til selvransagelse

Også søndag var et af Læger uden Grænsers behandlingscentre under angreb, dengang i Katwa, også i Nordkivu.

Efter at gerningsmænd havde kastet sten på klinikken, satte de ild til en del af bygningerne og ødelagde flere afdelinger og deres udstyr. Et familiemedlem til en patient blev dræbt.

Fire bekræftede ebola-patienter og seks formodede ebola-patienter blev flyttet væk efterfølgende. Bagefter lagde Læger uden Grænser op til, at kontakten med lokalsamfundet var gået galt.

- Selv om årsagen til angrebet er uklar, og det er helt uacceptabelt, ved vi, at ebola-indsatsens aktører har fejlet, når det gælder at skabe tillid til væsentlige dele af befolkningen. Det gælder også Læger uden Grænser, lød det fra Meinie Nicolai, Læger uden Grænsers direktør i Belgien, som var på besøg i området.

- Alle, der er involveret i ebola-responsen, må ændre deres tilgang og gøre en større indsats for at engagere sig i de utilfredsheder og frygt, der er i befolkningen, sagde han.

Svær smittebekæmpelse

Det er uvist, hvem der angriber indsatsen mod ebola, som i forvejen har været hæmmet af at foregå i et område, hvor flere oprørsgrupper kæmper om kontrollen.

Den nuværende epidemi kører på syvende måned i provinserne Ituri og Nordkivu, hvor der har været 879 bekræftede tilfælde af den frygtede blødersygdom.

553 er døde, hvoraf de 488 er endeligt bekræftede ebola-tilfælde.

I modsætning til under den største epidemi af sygdommen, udbrudet i Vestafrika i 2014, vurderes det dog, at brug af forebyggende vacciner og eksperimentielle behandlinger denne gang har betydet mange reddede liv.

- Vi har inddæmmet smitten en lang række steder, men vores udfordring er, at vi ikke har nået at stoppe smitten, før den så at sige springer til det næste sted. Det er som en serie af skovbrande, når vi har slukket en, har en gnist antændt en ny et andet sted, sagde Mike Ryan, vicegeneralsekretær i WHO med ansvar for ebolabekæmpelsen, i sidste uge ifølge Politiken.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter