Ebola kan komme fra flagermus

I Guinea er flere mennesker døde af ebola-virus de seneste uger. Her får du et overblik over, hvordan den dødelige sygdom har udviklet sig, siden den blev opdaget i 1976.

Læger Uden Grænser arbejder i øjeblikket på højtryk for at inddæmme udbruddet af ebola-virus i det centralafrikanske land Guinea. (© Scanpix)

Året var 1976, da det første tilfælde af Ebola-virus blev opdaget i Den Demokratiske Republik Congo - dengang Zaire.

Skolelæreren Mabalo Lokela er officielt den første smittede person. Han bar symptomer, der i første omgang ledte lægernes tanker mod malaria, men ved nærmere undersøgelser viste det sig ikke at være tilfældet.

Udbruddet spredte sig efterfølgende til Sudan og resulterede i sidste ende i 400 dødsfald. Siden er der registreret over 20 udbrud af ebola-virus på det afrikanske kontinent.

Smittede dør hurtigt

Mange har undret sig over, at sygdommen ikke for længst har lagt det afrikanske kontinent øde med sin dødelighedsrate på mellem 50 og 90 procent.

Forklaringen er, at ebola-virus er så farligt, at langt de fleste smittede dør hurtigt. Dermed brænder sygdomsudbruddet ud, inden andre personer bliver smittet.

En mand, der er smittet med ebola-virus, bliver hjulpet til at spise af læger. (© Scanpix)

Det er fortsat usikkert, hvor ebola-virus stammer fra, men det er opfattelsen, at det findes naturligt hos dyr i den afrikanske regnskov. Laboratorieforsøg har vist, at flagermus kan smittes med ebola-virus uden at dø.

Det har skabt mistanke om, at de kan være passive smittebærere, men andre gnavere og aber er også i søgelyset.

Ebola-virus er luftbåren som for eksempel influenza, men smitter i praksis ved tæt kontakt med syge menneskers sekreter som blod, blodig opkast og sæd.

Intet rejseforbud

Det seneste store udbrud skete i Den Demokratiske Republik Congo i 2005, hvor 186 mennesker mistede livet.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har indført hverken rejse- eller handelsrestriktioner til Guinea, og det vurderes, at risikoen for spredning til Europa, herunder til Danmark, er lav.

Statens Serum Institut opfordrer personer, som har opholdt sig i de berørte områder og bliver syge i op til tre uger efter hjemkomst, om straks at søge læge med henblik på isolation og diagnostisk afklaring.

Kilder: Statens Serum Institut, Wikipedia, netdoktor.dk.

Facebook
Twitter