Ebola-smittet amerikaner: Jeg bliver stærkere hver dag

Amerikansk læge med ebola fortæller for første gang om sin egen tilstand fra sygesengen.

Lægen Kent Brantly blev smittet under sit ophold i Liberia, selvom han bar beskyttelsesdragt, mens han arbejdede for en religiøs hjælpeorganisation med at behandle smittede patienter. (Foto: © HANDOUT, Scanpix)

Lægen Kent Brantly er optimistisk fra sygesengen på hospitalet i Atlanta.

Den 33-årige læge er en af to amerikanere, som bliver behandlet for den dødbringende virus ebola i USA.

Og for første gang fortæller han nu selv, hvordan han har det med en skriftlig udtalelse fra sin isolationsstue.

- Lægerne giver mig den bedst tænkelige pleje. Jeg bliver stærkere for hver dag, der går, og jeg takker gud for at vise mig barmhjertighed, mens jeg kæmper med denne forfærdelige sygdom, skriver han blandt andet.

Ekstrem høj dødelighed

Kent Brantly blev smittet i Liberia, selvom han bar beskyttelsesdragt, mens han arbejdede for en religiøs hjælpeorganisation med at behandle smittede patienter.

Han mærkede selv symptomerne komme snigende under opholdet i Liberia og isolerede derefter sig selv, men arbejde videre fra sygesengen.

De første symptomer på ebola er høj feber, ondt i hovedet, halsen og musklerne. Dårlig mave og opkast.

Er behandlet med uprøvet medicin

Dødeligheden er ekstrem høj for folk med ebola, og sundhedsvæsenet i de berørte vestafrikanske lande er ved at kollapse.

Brantly blev i weekenden fløjet hjem til USA, hvor han er garanteret en mere sikker behandling, selvom det affødte en del kritik, at de amerikanske myndigheder frivilligt fragtede ebola til USA.

Det vakte opsigt verden over, at han selv iført beskyttelsesdragt kunne gå ud af ambulancen og ind på det amerikanske hospital så sent i sit sygdomsforløb.

At Brantly modsat mange af de smittede i Vestafrika fortsætter med at få det bedre skyldes, han er blevet behandlet med midlet Zmapp, som hidtil kun har været testet på aber.

59-årig kvinde har det også bedre

Den anden amerikanske ebola-patient er hjælpearbejder og 59-årige Nancy Writebol. Hun blev også smittet med ebola, mens hun arbejdede samme sted som Brantly og har fået samme uprøvede medicin, hvor ingen endnu kender bivirkningerne for mennesker.

Officielt findes der ingen kur mod ebola, men da begge amerikanere havde valget mellem at dø med stor sandsynlighed og måske blive helbredt med Zmapp, var ingen af dem i tvivl.

Og ender deres behandling med at gøre dem raske, vil det være revolutionerende i kampen mod ebola-epidemien, som WHO nu betegner som en 'international nødsituation'.

Nancy Writebols tilstand er dog værre, men hendes mand siger ifølge AP, at hun ser ud til at være i bedring.

Næsten 1.000 døde

Ebola smitter ikke gennem luft eller vand. Sygdommen spredes gennem direkte kontakt med sekreter som blod, sæd eller spyt.

Torsdag kom den første ebola-smittede person til Europa. Den katolske præst Miguel Pajares modtager behandling på et hospital i Madrid efter også at have fået konstateret ebola i Liberia.

I alt er 959 personer døde i de berørte lande Sierra Lione, Liberia, Guinea ifølge WHO. To er døde i Nigeria, Afrikas folkerigeste land, hvor der fredags aften er blevet erklæret nødretstilstand på grund af smittespredningen.

Fredag aften fraråder Udenrigsministeriet ikke-nødvendige rejser til de tre hårdest ramte lande - Sierra Lione, Liberia, Guinea.

 • Ebola er virkelig. Lad os forhindre ebola i at sprede sig. Det er teksten på denne plakat, der er ophængt imellem to træer foran rådhuset i Liberias hovedstad Monrovia. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
 • Den 25. juni blev dette billede taget af et ebola-hospital i Guinea. WHO kræver nu international handling. (Foto: © Cellou Binani, Scanpix)
 • Og her ses grænsen imellem det øvrige hospital og isolationsfaciliteterne, teltene i baggrunden, ved hospitalet Donka i Guinea. (Foto: © Cellou Binani, Scanpix)
 • Lægerne på hospitalerne ramt af smitten, må tage alle forholdsregler, for ikke selv at blive smittet med sygdommen. (Foto: © Seylou, Scanpix)
 • Alt udstyr skal holdes rent. Støvler og handsker hænger her til tørre, efter at være desinficeret med klor. (Foto: © Zoom Dosso, Scanpix)
 • Ebolaudbruddet er gået fra at være en lokal smitte til at blive en synlig trussel i hverdagen. Her går en mand på gaden i Sierra Leone i beskyttelsesdragt og med disinfektionsvæske i dunken den 10. juli. (Foto: © Stringer, Scanpix)
 • Også alle dragter skal have en tur med klor. Ebolavirussen smitter igennem kropsvæsker såsom blod, spyt og andre sekreter. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
 • Alt skal desinficeres, for at sikre at smitten ikke spreder sig. Her befinder vi os på et hospital i Liberia i begyndelsen af juli. Men ifølge Læger uden Grænser skal befolkningens oplysningsniveau hæves for at komme sygdommen til livs. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
 • WHO og Læger uden Grænser har begge opfordret til at øge indsatsen for oplysning til befolkningerne i de ebolaramte lande. Derfor er der nu også hængt plakater op med instruktioner i, hvordan man begrænser smitten. Billedet er taget den 30. juli. (Foto: © Handout, Scanpix)
 • Oplysningskampagnen for at begrænse ebolasmitten er stadig i fuld gang. Her er en vandpost i Liberia til at vaske hænder. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
 • Siden sygdommen brød ud, har det været svært at dæmme op for smitten. Det skyldes ifølge Læger uden Grænser, at folk opholder sig i deres hjem, og ikke søger hjælp på hospitaler. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
 • Flere steder i Vestafrika har det medført protester fra lokalsamfund, at deres land skulle bruges til at begrave døde ebolaramte. Her er militærpolitiet i Liberia sat ind, for at opretholde ro og orden. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
 • Her er det liberianske militærpoliti på vej ud for at sørge for, at et lokalsamfund nær Johnsonsville ikke forhindrer begravelsen af ofre for ebolasmitten. (Foto: © Ahmed Jallanzo, Scanpix)
 • Her ses endnu en isolationsafdeling på et hospital. Her er det UNICEF, der har leveret materialer til et telt i Liberia. I Liberia er 281 døde af ebola, mens tallet er oppe på 286 i Sierra Leone og 363 i Guinea. 2 er også døde i Nigeria. (Foto: © Handout, Scanpix)
 • Den amerikanske læge Kent Brantly blev i sit arbejde med ebola selv smittet. han blev derefter fragtet til USA under massiv isolation. (© Scanpix)
 • Den 2. august blev den ebolasmittede amerikanske læge fragtet til USA. Ebola var da for første gang på det amerikanske kontinent, og det medførte stor opmærksomhed fra medierne. (Foto: © Stan Honda, Scanpix)
 • En spansk præst blev også smittet med sygdommen, og skulle den 7. august transporteres til sit hjemland for at blive behandlet. (Foto: © Inaki Gomez, Scanpix)
 • Præsten ligger fuldstændig forseglet på en båre, mens han transporteres til det spanske hospital. Billedet er taget af det spanske forsvarsministerium. Og så var ebolavirussen også på europæisk jord. (Foto: © Inaki Gomez, Scanpix)
 • I Tyskland er man begyndt at lave øvelser i at håndtere sygdommen, hvis ebolasmitten skulle sprede sig til landet. Der er headsets og mikrofoner indbygget i beskyttelsesdragterne, så lægerne kan kommunikere effektivt med hinanden. (Foto: © Boris Roessler, Scanpix)
 • De smittede amerikanere blev transporteret hjem i disse omgivelser. (Foto: © Branden Camp, Scanpix)
 • Og sådan ser det amerikanske system ud udefra. Systemet kan også forhindre luftbårne sygdomme i at sprede sig under transporten. (Foto: © Branden Camp, Scanpix)
 • Sådan så faciliteterne ud i London, den 6. august, hvor de øvede sig på indlæggelsen af en ebolasmittet patient på Royal Free Hospital. (Foto: © Lean Neal, Scanpix)
 • Hvis man er indlagt med ebola i Sierra Leone, ser det sådan ud. Dette er hospitalet. (Foto: © Handout., Scanpix)
 • Og her er den konkrete vejledning i, hvordan man forhindrer ebola i at sprede sig: Find patienter og diagnosticer dem, isoler og overvåg patienten i 21 dage, husk beskyttelsesdragten og sikre begravelsesmetoder. (Foto: © Jewel Samad, Scanpix)
 • Sådan ser den ud, den det hele handler om. Billedet er af ebolavirus, og er taget med et transmissions-elektronmikroskop. (Foto: © Frederick A. Murphy, Scanpix)
1 / 25