Ebola-udbrud fordoblet på en uge i DR Congo: Nødhjælp stoppet af krig

Oktober har budt på over dobbelt så mange daglige udbrud som september.

Tilbage i august var der bedre mulighed for, at myndigheder og nødhjælpsorganisationer kunne bekæmpe sygdommen. Her kontrollerer en congolesisk sundhedsmedarbejder temperaturen på en kvinde nær Beni. (Foto: STRINGER © Scanpix)

DR Congo er for tiden ramt af et nyt udbrud af ebola, og antallet af dødsfald og smittede eskalerer voldsomt. Antallet af nye udbrud om dagen er mere end fordoblet siden september.

Sådan lyder den ildevarslende melding fra IRC (The International Rescue Committee, red.), der arbejder for at forhindre sygdommen i at sprede sig.

I alt har organisationen indtil nu registreret 194 tilfælde af sygdommen og 120 dødsfald deraf i det nuværende udbrud i DR Congo. Men det er eskaleret i begyndelsen af oktober.

IRC har kunnet registrere 33 nye tilfælde af sygdommen og 15 dødsfald fra 1. til 9. oktober - og det står i skarp kontrast til de 41 nye tilfælde og 27 dødsfald i hele september.

En krigszone i udbrud

Problemet er, at området omkring Beni i det østlige DR Congo, hvor det nuværende udbrud centrerer sig, er en aktiv krigszone. Det fortæller DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen.

- Dette udbrud har længe været et, man har frygtet meget. Modsat tidligere udbrud foregår det i en aktiv krigszone, og det er nok derfor, vi ser en kraftig stigning lige her. For her kan myndighederne og nødhjælpsorganisationer ikke nå frem.

Konflikten har haft mange dødsfald. Her sørger en mor i Beni over sine to sønner, der angiveligt blev dræbt af en lokal gruppe den 5. oktober. (Foto: JOHN WESSELS © Scanpix)

Der er hård kamp i området, hvor man mener, at flere end 100 forskellige bevæbnede militser hærger. Derfor har nødhjælpsorganisationer som Læger Uden Grænser, Røde Kors og WHO været nødt til at suspendere indsatsen midlertidigt.

- Det er det værst tænkelige scenarie, vi ser. Det så faktisk ud som om, at man havde kontrol over situationen, og der var meget få nye dødsfald. Men udbruddet har nu fået ny styrke, og det er meget bekymrende, siger han

Derfor bliver ebola ved med at vende tilbage

Det nuværende udbrud i DR Congo er det tiende af slagsen, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vil det højst sandsynligt vare tre-fire måneder.

Der er samtidig risiko for, at det spreder sig til Uganda og Rwanda, oplyser WHO.

Astrid Opstrup er sygeplejerske hos Læger uden Grænser og har arbejdet med ebola. Hun var i Sierra Leone i 2014 og i DR Congo i år for at hjælpe mod sygdommen.

Hun forklarer, at ebola altid begynder hos dyr.

- Mennesker kan ikke bære ebola i længere tid, så vi ved, at det er dyr, der er bærere af smitten. Det er for eksempel flagermus eller aber, der måske spiser en bid af et stykke frugt, som falder på jorden, hvorefter mennesker måske spiser frugten.

En congolesisk sundhedsarbejder med den ebolavaccine, man har fremstillet siden det store udbrud i 2014. (Foto: Olivia Acland © Scanpix)

Og derigennem får man sygdommen. Mellem mennesker smitter den derimod gennem kontakt.

- Ebola er så farlig, da den er meget lig influenzaer eller malaria i de tidlige stadier. Der går derfor lang tid, før man ved, at det er ebola - og det er derfor, at den er så farlig. Derefter angriber ebola organerne og skaber organsvigt. I sidste ende kan den skabe blødningsfeber. Jeg har set folk bløde ud af tænderne eller i øjnene, forklarer hun.

Det er svært at sige, hvorfor at DR Congo har haft så mange udbrud.

- Der er en risiko for, at der er et dyr, der hele tiden har smitten og derfor kan blive ved med at føre sygdommen videre, siger Astrid Opstrup.

Kostbare erfaringer

Søren Bendixen tror dog ikke, at udbruddet ender i en reel epidemi. Man har simpelthen gjort sig for mange erfaringer fra andre udbrud til, at man når det punkt, fortæller han.

- Myndighederne har prøvet det før. Det er det 10. udbrud i DR Congo, og de står ikke alene med det.

Store nødhjælpsorganisationer er ekstremt involverede i landet og har bygget erfaring op.

- Man gjorde sig kostbare erfaringer i det store ebolaudbrud, hvor 10.000 døde. Og det erfaringsgrundlag betyder, at hvis man kunne få adgang, ville man have gode muligheder for at stoppe spredningen. Et andet udbrud blev hurtigt afblæst, da man kunne isolere de berørte og vaccinere omkring dem.

- Det var ekstremt effektivt.

Astrid Opstrup er også optimistisk og fremhæver medicinske fremskridt:

- Vi har allerede nu flere behandlingsmuligheder, som vi ikke havde i 2014. Og der er mere på vej omkring vacciner, som man allerede nu bruger. Og det er jo med vacciner, at man udrydder sygdomme.

Facebook
Twitter