Ecuador bekræfter at have tilbageholdt person med forbindelser til Julian Assange

Indenrigsministeren hævder at have beviser på, at personen ville destabilisere landets regering.

Der var protester foran udenrigsministeriet i Ecuadors hovedstad Quito, efter at Assange i går blev anholdt i London. (Foto: CRISTINA VEGA © Scanpix)

Få timer efter at have ophævet Wikileaks-stifteren, Julian Assanges, politiske asyl på sin ambassade i London, har Ecuador anholdt, hvad landet hævder er en samarbejdspartner.

I et radiointerview siger indenrigsminister Maria Paula Romo ifølge flere lokale medier i Ecuador, at en person, som er knyttet til Julian Assange og Wikileaks, blev anholdt i lufthavnen, da han ville flyve til Japan.

Anholdelsen skal være sket i efterforskningsmæssigt øjemed.

Tidligere på dagen holdt Maria Paula Romo et pressemøde, hvor hun sagde, at to russiske hackere og en person meget tæt på Julian Assange boede i Ecuador og var engageret i et plot mod landets præsident Lenin Moreno.

Personen, som er tæt på Assange, havde ifølge hende været på rejser med tidligere udenrigsminister Ricardo Patino, som var med til at give Assange asyl.

- Vi har tilstrækkeligt med beviser på, at han deltog i forsøg på at destabilisere regeringen, sagde hun med henvisning til den anholdte.

Kan være svensk statsborger

Blandt andet nyhedsbureauet AP skriver, at den anholdte er en navngiven svensk statsborger, som er softwareudvikler.

Ifølge Washington Post skriver den pågældende på en blog, at han arbejder med privatliv, sikkerhed og kryptografi, men nævner ingen tilknytning til Wikileaks.

Svenskeren opdaterede i går sin Twitter-profil med oplysninger om den ecuadorianske indenrigsministers pressemøde.

WikiLeaks-stifter Julian Assange ankommer til retten efter at han i går blev anholdt i Storbritannien. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

- Meget bekymrende nyheder. For mig ligner det en heksejagt, skriver han.

Ifølge svenske medier er landets udenrigsministerium opmærksom på rapporterne om, at en svensk statsborger er anholdt, og vil undersøge dem nærmere.

Venner til den navngivne person siger ifølge Washington Post, at han er "en tilbageholden nørd, som er uretfærdigt anklaget", og at han ville være den sidste i verden "til at være involveret i et forsøg på at styrte en regering".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk