Edward Snowden er forsvundet

Det er uvist, hvor den tidligere amerikanske spion opholder sig. USA mener, at han stadig er i Rusland.

Den tidligere ansatte i den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA Edward Snowden er gået under jorden. (Foto: BOBBY YIP © Scanpix)

USA er overbevist om, at Edward Snowden, der er anklaget for at have afsløret amerikanernes hemmelige overvågningsprogrammer, opholder sig i Rusland og øger presset for at få ham udleveret.

Det er dog mandag aften uvist, hvor Snowden, der indtil for nylig arbejdede for sikkerhedstjenesten National Security Agency, NSA, opholder sig.

Søndag fløj han fra Hong Kong til Moskva. Rygterne ville vide, at han mandag ville tage et fly til Cuba. Herfra skulle han angiveligt flyve videre til Ecuador, hvor han har søgt asyl.

Men Snowden var ikke med på flyet til Cuba, og de amerikanske myndigheder er overbeviste om, at han stadig opholder sig i Rusland.

Assange: Snowdon har søgt asyl i Island

Talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney forsvarer USAs forsøg på at få Snowden i amerikansk varetægt og bebrejder Kina, at han fik lov til at forlade Hong Kong. Ifølge Carney har episoden forværret forholdet mellem de to lande.

Stifteren af WikiLeaks, Julian Assange, der selv i et år har opholdt sig på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til Sverige, siger, at Snowden har søgt asyl i andre lande end Ecuador, blandt andet i Island.

Han fortæller også, at Snowden har forladt Moskva og opholder sig på et sikkert sted.

Men det tror Det Hvide Hus ikke på, og talsmand Jay Carney sagde på et pressemøde tidligere mandag, at USA vil presse Rusland til at bruge alle muligheder for at udlevere Snowden.

Rusland afviser kendskab til Snowdens ophold

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der er på besøg i Indien, siger, at det vil være dybt foruroligende, hvis Moskva trodser USA i forbindelse med Snowden, og at flygtningen stiller sig selv over loven og har forrådt sit land.

Men den russiske regering har ignoreret opfordringerne til at udlevere Snowden, og Vladimir Putins pressetalsmand afviser, at man ved, hvor han opholder sig.

- Vi har ingen informationer om ham, siger pressetalsmanden Dmitry Peskov.

Det russiske nyhedsbureau, Interfax, citerer en anonym kilde, der siger, at Rusland hverken kan anholde eller udvise Snowden, da han ikke var rejst ind i Rusland - og antyder dermed, at han har opholdt sig i transitområdet i Moskvas lufthavn.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk