EF-domstol forkaster håndbagage-regel

Reglerne, der kræver at flyrejsende skal tømme deres håndbagage for blandt andet væsker, tandpasta, cremer og barberskum er ugyldige siger EF-Domstolen. Men konsekvenserne af kendelsen er uklare.

Håndbagagereglerne er ugyldige, fordi borgerne ikke har kunnet få at vide, hvad de ikke må medbringe, fastslår EF-Domstolen. (Foto: Christine Nørgaard © P4 Nordjylland)

EF-Domstolen har i en kendelse forkastet det EU-regulativ, der forlanger at fly-rejsende skal tømme deres håndbagage for alt flydende, og putte tandpasta og lignende i gennemsigtige pastposer. Kendelsen blev offentliggjort tirsdag.

Tennisketchere

Regulativ 622/2003, der forbyder bestemte ting i håndbagagen omfatter mange slags genstande, men det var da væsker i 2006 blev føjet til listen, at de rejsende for alvor fik regulativet at mærke.

Det var da, at sikkerhedskontrollerne i de europæiske lufthavne blev bygget om for mange, mange millioner, og de rejsende skulle putte duftevand, tandpasta, m.m. - i stærkt begrænsede mængder - i gennemsigtige plastposer.

Regulativet er endt i EF-domstolen, fordi en østrigsk statsborger i 2005 blev hevet ud af en flyver inden afgang, fordi han medbragte tennisketchere i håndbagagen. Han gik til en østrigsk domstol med en klage, og retten var nødt til at gå til EF-Domstolen for at få den til at tage stilling til spørgsmålet om gyldighed.

EF-Domstolens kendelse er meget klar. Regulativet er ugyldigt, fordi dele af det - og listen over ting, der ikke må medtages i håndbagagen - ikke har været offentliggjort i EUs svar på Statstidende.

Uklare følger

Til gengæld er konsekvenserne af kendelsen mindre klare. For EU-Kommissionen har efter sagens anlæggelse offentliggjort den hemmelige liste over forbudte genstande. Det skete i august 2008.

Domstolens kendelse forholder sig ikke til betydningen af denne sene offentliggørelse.

Facebook
Twitter