Efter 17 års krig: USA vil forhandle direkte med Taleban

Den militante bevægelse vil tale, hvis dens ledere fjernes fra FN's sorte liste.

Talebankrigere fejrer våbenhvile i Afghanistan i juni i år. (Foto: Parwiz Parwiz © Scanpix)

USA er klar til at indlede direkte fredsforhandlinger med Taleban for første gang.

Det skriver flere medier, som citerer den amerikanske øverstbefalende i Afghanistan, general John Nicholson.

Han anerkender ifølge Reuters, at USA har en nøglerolle, hvis den afghanske præsident Ashraf Ghanis håb om at slutte fred med den militante bevægelse skal indfries.

- Vores udenrigsminister, hr. Pompeo, har sagt at vi, USA, er klar til at tale med Taleban og diskutere de internationale styrkers rolle, siger John Nicholson ifølge nyhedsbureauet.

- Vi håber de (Taleban, red.) ved dette og at de vil hjælpe med at fremme fredsprocessen, siger han.

Donald Trump vil afslutte krigen

Der har i årevis været forlydender om, at USA overvejer at forhandle direkte med Taleban, ligesom der har været uformelle kontakter mellem parterne.

Præsident Donald Trump, som ønsker at trække amerikanske tropper hjem fra landet, er ifølge Reuters' kilder i stigende grad utålmodig for at få krigshandlingerne stoppet.

Donald Trump har nemlig givet amerikanske diplomater mandat til at tale med repræsentanter for oprørsbevægelsen. Det skriver New York Times.

Taleban har for sin part afvist at forhandle med den afghanske regering, som den opfatter som marionetdukke for USA.

Der har dog været skred i en positiv retning på det senere, hvor Taleban blandt andet for en måned siden accepterede en kort våbenhvile under den muslimske højtid Eid.

Taleban er klar

Imens den ikke vil forhandle med Ashraf Ghanis regering, har Taleban meldt sig klar til at tale med USA, først og fremmest for at få udenlandske tropper trukket ud af landet.

Derfor bliver den nye amerikanske linje også hilst velkommen af en talsmand fra bevægelsens politiske afdeling i Qatar, som fastslår at Taleban også er klar til at tage amerikanske ønsker i betragtning.

Han understreger, at et nødvendigt første skridt for at kunne tale sammen er at få Taleban-ledelsen slettet fra FN's sorte liste, så den kan rejse frit og komme til møder.

Dette har været et ønske fra bevægelsen i årevis.

- Dette er, hvad vi har ønsket og ventet på: At sætte os sammen med USA direkte og diskutere tilbagetrækningen af udenlandske tropper fra Afghanistan, siger Talebans Sohail Shahin.

Rusland vil også forhandle

Også Rusland har på det seneste gjort kur til Taleban. Her vil man invitere repræsentanter fra den militante gruppe til at mødes med landets præsident, Vladimir Putin, før sommeren slutter.

- Vi ønsker, at det skal være begyndelsen på en reel fremgang i landet. Og det er kun muligt, hvis Taleban begynder at tale med regeringen i Afghanistan, siger Zamir Kabulov, der er afdelingschef i Ruslands udenrigsministerium.

Han håber ifølge Ritzau, at mødet kan blive startskuddet til, "hvis ikke et gennembrud, så et synligt resultat".

Højtstående amerikanske embedsmænd har i over et år beskyldt Rusland for at forsyne Taleban med våben.

I marts anklagede den amerikanske general John Nicholson russerne for forsøge at destabilisere Afghanistan ved at støtte Taleban.

Facebook
Twitter