Efter 52 års kamp: I dag træder colombiansk våbenhvile i kraft

Oprørsgruppen Farc og den colombianske regering er et skridt tættere på den fredsaftale, der har været årtier undervejs.

Farc-lederen, Rodrigo Londono, beder sine medlemmer lægge våbnene under et pressemøde i nat. (Foto: ERNESTO MASTRASCUSA © Scanpix)

Efter 52 års stridigheder og fire års fredsforhandlinger er våbenhvilen mellem den colombianske regering og oprørsbevægelsen Farc officielt trådt i kraft.

Det skete ved midnat lokal tid - klokken 05.00 i morges dansk tid.

Farc's leder, Rodrigo Londono, bad ved midnat samtlige Farc-medlemmer om at nedlægge våbnene og stoppe alle kamphandlinger.

Samtidig underskrev landets præsident, Juan Manuel Santos, et dekret om at indstille alle militære aktioner rettet mod Farc.

- Aldrig mere skal forældre begrave deres sønner og døtre, som er dræbt i denne krig. Al rivalisering og fjendskab hører nu fortiden til, lød det fra Rodrigo Londono ifølge BBC på et pressemøde.

Det vurderes, at over 250.000 mennesker har mistet livet og millioner drevet på flugt under den langvarige konflikt mellem oprørsgruppen og regeringen.

Den endelige fredsaftale mellem de to parter forventes underskrevet i næste måned. Herefter skal aftalen godkendes ved en folkeafstemning, som skal finde sted i oktober.

Facebook
Twitter