Efter 66 år: Sydkoreansk domstol gør aborter lovlige igen

Fra 2020 vil det ikke længere være strafbart at få en abort i Sydkorea.

Kvinder og mænd demonstrerer mod den stramme abortlovgivning på gaden i Sydkoreas hovedstad Seoul. (Foto: Kim Hong-Ji)

En lang kamp for sydkoreanske kvinder er slut.

Siden 1953 har det været forbudt at få foretaget en abort i Sydkorea, men i dag vedtog en sydkoreansk domstol, at abortforbuddet er forfatningsstridigt. Det skriver blandt andet The Guardian og BBC.

De seneste 66 år har det kun været tilladt for kvinder, der var blevet voldtaget, var i livsfare eller havde været udsat for incest at få en abort.

Kvinder, der har fået fjernet fostre i andre tilfælde, har risikeret bøder på op til 2 millioner won (11.600 kroner) og fængselsstraf på op til et år.

Ifølge domstolen skal abortloven være revideret senest ved udgangen af 2020.

Kvindens krop, kvindens valg

Syv af dommerpanelets ni medlemmer stemte for at ændre lovgivningen.

I en officiel udmelding begrunder domstolen sit valg om at skrotte abortforbuddet med, at kvinder har ret til at bestemme over deres egen skæbne.

- Abortforbuddet begrænser kvinders ret til at definere deres egne skæbner og krænker deres sundhedsrettigheder ved at begrænse deres adgang til sikre og rettidige behandlinger, lyder det ifølge The Guardian.

Beslutningen er blevet modtaget med stor glæde. Både blandt sydkoreanerne selv og fra eksperter på området.

Roseann Rife, som er Amnesty Internationals forskningsleder i Sydøstasien, siger til The Guardian, at:

- Landets drakoniske love har resulteret i diskrimination og stigmatisering i generationer af kvinder og piger ved at tvinge dem til at blive udsat for hemmelige og usikre aborter.

En gruppe abortaktivister fejrer domstolens beslutning i Seoul i dag. (Foto: Yonhap)

Sjældne retsforfølgelser

Sidste år viste en undersøgelse, som Korean Women’s Development Institute stod bag, at en femtedel af alle kvinder, der havde været gravide, havde fået en abort. Af dem levede kun én procent af tilfældene op til kravene om abort.

Det er dog kun få kvinder årligt, der bliver retsforfulgt.

Præsident Moon Jae-in har forholdt sig tavst til nyheden om afskaffelsen af abortforbuddet, men ifølge det sydkoreanske medie Yonhap anerkender regeringen domstolens beslutning.

- De relevante ministerier vil samarbejde om at følge gnidningsfrit op på domstolens afgørelse, skriver regeringen i en officiel erklæring ifølge mediet.

Den sydkoreanske fødselsrate har længe været dalende og er en af de laveste i verden. I 2016 lå den på 1,2 børn per kvinde ifølge Verdensbanken. Til sammenligning lå den danske fødselsrate på 1,7.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter