Efter 8 års venten: New Zealand leder efter afdøde minearbejdere

29 minearbejdere blev aldrig bjærget efter en ulykke i 2010. Familierne håber, at nye beviser kan føre til retssag.

Newzealandske bjærgningsfolk er i dag begyndt at lede efter de minearbejdere, der blev dræbt for otte år siden.

- Vi gjorde det. Vi vandt.

Sådan siger Anna Osborne, efter at newzealandske bjærgningsfolk i dag har brudt forseglingen af Pike River-kulminen.

I november 2010 blev minen ramt af en metaneksplosion, som førte til, at 29 minearbejdere blev indespærret. Fem dage senere blev minen ramt af nye eksplosioner, som tog livet af minearbejderne - herunder Anna Osbornes mand.

Efter adskillige nye eksplosioner blev minen forseglet og har været det frem til i dag.

Myndighederne har i mange år fastholdt, at minen var for farlig at bevæge sig ind i.

Men i 2017 gjorde premierminister Jacinda Ardern en eftersøgning i minen til en del af sit valgprogram, og hun har siden sin tiltræden som premierminister skabt et nyt ministerium med ansvaret for projektet. To af hendes ministre har ligefrem meldt sig til at være den første, der træder ind i minen, skriver The Guardian.

Vil have ansvaret placeret

New Zealand er ikke et land, hvor 29 mennesker skal kunne dø, uden det har konsekvenser, lyder budskabet i dag fra ministeren Andrew Little, der har ansvaret for undersøgelsen af Pike River-minen.

De efterladte håber, at undersøgelsen kan give svar.

- Familierne håber alle sammen, at holdet, der går ind med sin retsmedicinske ekspertise, vil finde nye beviser for fremtidig retsforfølgelse af dem, der lod minen eksplodere, siger hun ifølge nyhedsbureauet AP.

  • Minen blev rystet af flere voldsomme eksplosioner. Billedet er taget 11 dage efter den første, som indespærrede de 29 minearbejdere. (Foto: pool © Scanpix)
  • Fem dage efter den første eksplosion blev familiemedlemmer oplyst om, at en ny kraftig eksplosion havde ramt minen. (Foto: TIM WIMBORNE © Scanpix)
  • Et halvt år senere besøgte den britiske prins William de efterladte. (Foto: pool © Scanpix)
1 / 3

Undersøgelsen vil ikke omfatte den inderste del af minen, der er blokeret af nedfaldne sten, og det vides derfor ikke, hvor mange personer der er mulighed for at bjærge, skriver AP.

Nyhedsbureauet beretter, at newzealandsk politi vil undersøge om nye beviser fra minen kan bruges til retsforfølgelse. En tidligere undersøgelse fandt, at selskabet bag minen havde udsat minearbejderne for uacceptabelt store risici i forsøget på at opnå økonomiske mål.

Sigtelser mod selskabets direktør blev droppet, efter selskabet indgik et økonomisk forlig, der holdt sagen fra domstolene. Det skabte vrede hos flere af de efterladte.

Siden har New Zealands højesteret fundet forliget ulovligt, men mineselskabet er i mellemtiden gået fallit.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk