Efter to års kulde: EU rækker hånden frem mod Rusland

EU-Kommissionens formand får kritik for i dag at møde præsident Putin i Rusland.

Ruslands præsident Vladimir Putin vækker frygt i en række EU-lande. (Foto: © SPUTNIK, Scanpix)

For første gang siden forholdet mellem EU og Rusland frøs til is for to år siden som følge af Ruslands fremfærd i Ukraine, tager EU-toppen nu på besøg i Rusland.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker skal mødes med Putin til et stort økonomisk forum i St. Petersborg. Det er flere utrygge ved, fortæller EU-korrespondent i DR Nyheder Karin Axelsson:

- Det er især de østeuropæiske og baltiske lande, som er meget nervøse for den aggressive fremfærd Rusland har vist i Ukraine, og som gerne vil have, at EU sætter hårdt mod hårdt, sådan som amerikanerne i øvrigt også mener, at vi skal.

Utidigt besøg

Utilfredsheden med Junckers møde drejer sig også om timingen. Lige nu opruster Nato i de baltiske og flere østeuropæiske lande, og om kort tid skal EU beslutte om sanktionerne mod Rusland skal fortsætte.

- Der er iskold luft mellem store dele af EU og Rusland, og derfor er der nogen, der mener, at det er utidigt, at Juncker mødes med Putin, før man i EU har besluttet sig for, hvordan man i det hele taget skal forholde sig til Rusland, siger Karin Axelsson.

Russiske sanktioner

Samtidig med ønsket om at fastholde en hård kurs overfor Rusland, så rammer russiske modsanktioner flere EU-lande relativt hårdt.

Det gør, at toneangivende politikere i flere EU-lande ønsker at ophæve sanktionerne og har forståelse for Jean-Claude Junckers besøg hos Putin.

- Juncker mener, at han vil kunne gyde olie på vandene, og at det er vigtigt at opretholde en god tone og dialog med Rusland - og at fastholde det økonomiske samarbejde, lyder det fra Karin Axelsson i Bruxelles.