Coronakrisen ramte Storbritannien særdeles hårdt, og briterne blev derfor underlagt nogle ganske stramme restriktioner for at komme gennem krisen.
Det betød blandt andet, at briter risikerede bøder for at stoppe op under en gåtur i det offentlige rum, mens utallige ældre mennesker døde i ensomhed, fordi deres pårørende ikke måtte sige farvel til dem.
Men mens dette stod på, så foregik der ting og sager i Downing Street og omegn, som har givet anledning til dyb forargelse og vrede i Storbritannien. Herunder talrige meldinger om fredagsbarer, en meget omtalt rullekuffert med sprut og en fest i Downing Street natten før prins Philips begravelse.
Her til eftermiddag skal den tidligere premierminister så stå skoleret for et særligt udvalg i det britiske parlament, hvor han er anklaget for at have løjet over for det britiske underhus i forhold til sin viden om de forbudte fester.
Her skal han grilles i omkring fire timer og afgive forklaring under ed for rullende kameraer.
- Det kan gå hen og blive meget alvorligt for ham, siger Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.
- De britiske medier beskriver det som, at han i dag skal kæmpe for sit politiske liv. Og det tror jeg ikke er at love for meget.
Risikerer at miste sin plads i parlamentet
Boris Johnson har tidligere været under politiefterforskning og modtog sidste år en bøde for sin deltagelse i en kort fejring af ham i Downing Street i juni 2020.
Dagens høring handler dog ikke specifikt om festerne, men i stedet om hvorvidt han har løjet om dem over for det britiske underhus.
I sin foreløbige rapport skriver udvalget ifølge The Guardian, at Boris Johnson kan have vildledt parlamentet ved fire lejligheder, og at han og hans rådgivere "næsten med sikkerhed" vidste, at de brød reglerne.
Forud for dagens høring har Boris Johnson afleveret en 52 sider lang vidneforklaring.
Her medgiver han blandt andet, at "Underhuset blev vildledt af mine udtalelser om, at regler og anbefalinger blev fulgt fuldstændigt i Downing Street".
- Men da udtalelserne blev givet, var det i god tro på baggrund af, hvad jeg reelt vidste og troede på det tidspunkt, lyder det blandt andet fra Johnson, beretter The Guardian.
Avisen pointerer, at den tidligere premierminister har meget på spil. For hvis udvalget i Underhuset når frem til, at han på grov vis vildledte parlamentet, så risikerer han at blive suspenderet fra det britiske parlament, hvor han i øjeblikket er menigt medlem.
Og hvis han suspenderes i mindst ti dage, så risikerer han at skulle ud i et suppleringsvalg i sin valgkreds, hvor han kan miste sin plads i parlamentet.
- Så vi kan ende med at stå i en situation, hvor Boris Johnson ender med at ryge helt ud af parlamentet som følge af den her sag, siger Tinne Hjersing Knudsen, der peger på, at den såkaldte Partygate-skandale betyder meget for briterne.
Selv om Boris Johnson ikke længere er premierminister, så kan sagen stadig få store konsekvenser for, hvordan britisk politik former sig i de kommende år. Boris Johnson håber nemlig på en retur til den berømte premierministerbolig i Downing Street.
- Han har et politisk liv, hvor han stadig drømmer om et comeback som premierminister, og hvor han stadig har mange støtter i Det Konservative Parti, og han er fortsat en ret populær figur rundt omkring i landet hos de konservative vælgere, siger korrespondenten.
- Så der er bestemt noget at kæmpe for.
Briter er fortsat vrede
Selv om der er gået flere år, siden de forbudte fester i Downing Street blev holdt, så betyder Partygate-skandalen fortsat meget for briterne, påpeger Tinne Hjersing Knudsen.
- Briterne levede med nogle ekstremt stramme coronaregler. Man var i lockdown i mange måneder ad gangen, hvor der var nogle helt sort/hvide regler om, at man ikke måtte se et eneste andet menneske eller stoppe på gaden og tale med hinanden.
- Så for mange briter ville der ikke være så meget at være i tvivl om, hvis man fik en invitation til en havefest, som Boris Johnson altså gjorde, siger Tinne Hjersing Knudsen med henvisning til en havefest i Downing Street i slutningen af maj 2020.
Her indbød Boris Johnsons daværende private sekretær over 100 ansatte til en stor havefest i Downing Street trods en streng britisk coronanedlukning.
- Efter hvad der har været en utrolig travl periode, tænkte vi, at det ville være rart at få mest muligt ud af det gode vejr og få nogle drinks med social afstand i haven i nummer 10 i aften. Slut jer til os fra klokken 18 og tag jeres egen sprut med, lød det i mailen om havefesten, som Boris Johnson selv deltog i.
Sidste år fortalte Boris Johnson Underhuset, at han oprigtigt havde troet, at der var tale om et arbejdsrelateret arrangement:
Der er kommet mere ro på bagsmækken hos De Konservative, efter Rishi Sunak overtog posten som premierminister sidste efterår. Men med dagens høring åbner en følsom flanke sig igen.
- Det betyder meget for Det Konservative Parti, hvor det her lander. Og det gør ondt på dem, bare at der bliver rippet op i Partygate-skandalen igen, siger Tinne Hjersing Knudsen.
- Det var en skandale, der fik mange briter til at lide et tillidsknæk til De Konservative og til folkene i Downing Street, men også til det øverste politiske embede i Storbritannien generelt.
Premierminister Rishi Sunak har slået fast, at de konservative politikere får lov til selv at vælge, hvordan de vil forholde sig til en eventuel straf mod Boris Johnson, når parlamentsudvalget udgiver sin endelige rapport i næste måned, beretter The Guardian.
Partygate-skandalen omhandler meldinger om en lang række sammenkomster under coronakrisen. Her har vi samlet nogle af dem: