Efter befrielse fra IS: Indbyggere i Manbij fejrer friheden

Beboerne i en befriet syrisk by fejrer friheden med at brænde niqaber og ryge.

I to år har de levet under et rædselsregime med totalt manglende respekt for menneskers basale rettigheder. Men nu kan beboerne i den syriske by, Manbij, ånde lidt lettere. Syriens Demokratiske Alliance, SDF , har fordrevet terrororganisationen IS fra den vigtige strategiske grænseby i det nordlige Syrien.

Nyhedsbureauet Reuters har talt med nogle af indbyggerne i Manbij, mens de strømmede ud i gaderne efter befrielsen. En kvinde brændte sin niqab, som er en klædedragt, der kun lader øjnene fri, på et bål. En anden kvinde tændte en cigaret. Og mænd lod deres fuldskæg barbere af.

- Jeg er lykkelig, det er som om, jeg drømmer. Jeg kan ikke tro det, jeg kan ikke tro det!, jublede en kvinde ifølge Reuters.

En anden kvinde takkede soldaterne, som havde befriet hende og de andre indbyggere.

- I er vores børn, I er vores helte, I er vores hjerters blod, sagde hun.

Strategisk vigtig by

Én ting er at brænde sin niqab, en anden ting er at have været udsat for de lidelser, som beboerne i Manbij har gennemlevet i de sidste to år.

- De brugte alle undskyldninger (for at henrette, red.). Hvis de sagde, at en person ikke troede på Gud, huggede de hans hoved af, fortæller en mand.

Byen Manbij ligger mellem Kobane og Aleppo og er en vigtig strategisk by. Den har været knudepunkt for IS' trafik af udenlandske krigere, våben og smuglervarer over den tyrkiske grænse.

Kampen om Manbij begyndte i slutningen af maj. Syriens Demokratiske Alliance, SDF, har fået hjælp fra den USA-ledede koalition, der har støttet med angreb fra luften.