Efter bortførsel: Norsk politi kortlægger hvem der kan blive den næste

Norsk politi har modtaget flere tips i sagen om den kidnappede norske milliardærfrue.

Politiinspektør Tommy Brøske på gårsdagens pressemøde. (Foto: Ole Berg-Rusten © Scanpix)

Norsk politi har besluttet at hæve sikkerheden for velhavere og andre med særlig risiko for at blive bortført.

Det sker på baggrund af, at en 68-årig kvinde har været forsvundet i 71 dage. Norsk politi fortalte i går på et pressemøde, at det vurderer, at der er tale om en kidnapningssag.

Kvinden, Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, er gift med milliardæren Tom Hagen.

Ifølge norsk presse blev der efter bortførelsen fundet en seddel, hvor hendes bortførere kræver et tocifret millionbeløb for at frigive hende uskadt.

- Vi har sendt information til de andre politidistrikter om, hvilke tiltag som kan være fornuftige at vurdere nu, siger politiinspektør Tommy Brøske, leder af Fælles enhed for efterretning og efterforskning, til norske NRK.

- Her er det en erhvervsmand, som har fået sin kone bortført. Der er grund til at tro, at det ikke er tilfældigt og er motiveret af økonomisk vinding. Vi har bedt de andre politidistrikter vurdere deres befolkning, og om deres borgere kan være udsatte, siger Tommy Brøske.

Har modtaget flere tips

På gårsdagens pressemøde kom det frem, at sagen hidtil er holdt hemmelig, fordi bortførerne har fremsat alvorlige trusler mod Anne-Elisabeth Falkevik Hagens liv, hvis politiet blev inddraget.

Derfor blev efterforskere kørt til parrets hus i civile biler, når de skulle efterforske for spor, og de har indtil i går ikke efterforsket udenfor.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen blev bortført 31. oktober sidste år. (Foto: PRIVAT © Scanpix)

Når politiet alligevel valgte at offentliggøre sagen onsdag, skyldes det, at efterforskningen er kørt fast. Der er hverken mistænkte eller andet, der kan afsløre, hvor den 68-årige befinder sig.

Derfor opfordrede politiet offentligheden til at hjælpe. Og det har den gjort. Ordensmagten har modtaget flere tips.

- Men det er for tidligt at sige noget om indholdet og betydningen af dem, siger politiinspektør Tommy Brøske.

Han erkender over for NRK, at hemmeligholdelsen af sagen kan have været en forkert strategi.

- Faktum er, at vi kan være gået glip af vigtig information ved at have valgt den strategi fra begyndelsen, siger han.

Fandt flere sedler i huset

Dagen derpå er det sparsomt med ny information i den usædvanlige sag, som er den første af sin art i Norge.

Tabloidavisen VG skriver, at avisens kilder fortæller, at Tom Hagen var på arbejde knap fire kilometer væk, da hans kone forsvandt.

Han vendte hjem, fandt sedlen med krav om løsepenge og søgte så rundt i nabolaget efter hende i flere timer, før han kontaktede politiet.

Han mødtes ifølge avisen ubekræftede oplysninger med to civile betjente på en tankstation på grund af bortførernes trusler om at skade hans hustru, hvis han kontaktede ordensmagten.

NRK skriver, at der ud over sedlen med krav om løsepenge, blev fundet flere andre papirer i huset, som politiet interesserer sig for.

Ifølge NRK's kilder, som er unavngivne, har politiet inddraget sprogeksperter i undersøgelsen af dem. Tidligere har norske medier skrevet, at den efterladte seddel med krav om løsepenge var skrevet på gebrokkent norsk.

Ifølge norske medier har bortførerne krævet ni millioner euro, 67 millioner kroner, for at frigive Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Politiet har anbefalet Tom Hagen ikke at betale.

Der har ikke været livstegn fra hende siden bortførelsen.

Facebook
Twitter