Efter Charlie Hebdo: Frankrig overgår USA i overvågning

Frankrig kopierer Bush og vedtager en af Europas mest vidtrækkende overvågningslove.

Fremover vil den franske efterretningstjeneste overvåge, hvilke hjemmesider franske borgere besøger. AFP PHOTO / JOEL SAGET (Foto: Joel Saget © Scanpix)

- Frankrig får ingen "Patriot Act".

Sådan forsikrede den franske regering efter januar måneds terrorangreb i Paris med henvisning til den kontroversielle lov, som USA's daværende præsident George W. Bush fik indført efter terrorangrebene 11. september 2001.

Loven gav blandt andet efterretningstjenesten NSA adgang til at overvåge, hvem almindelige amerikanere ringede eller skrev til, samt hvilke hjemmesider de besøgte - en masseovervågning, som kongressen for nylig satte en stopper for.

Ikke desto mindre bliver samme overvågningsmetoder nu genoplivet i Frankrig. Det sker, når det franske parlament i dag vedtager en ny overvågningslov på opfordring fra landets socialistiske regering.

Direkte adgang til netværk

Akkurat som det var tilfældet i USA, får en fransk efterretningstjeneste fremover direkte adgang til teleoperatørernes netværk.

Via såkaldte "sorte bokse" vil efterretningstjenesten derefter kunne overvåge og registrere, hvem franskmændene ringer eller skrive e-mail til - eller hvilke hjemmesider de besøger.

- De dele af lovteksten, der handler om de "sorte bokse", svarer til artikel 215 i "Patriot Act", siger senator Claude Malhuret, en af lovens få borgerlige kritikere i det franske parlamentet.

Justitsminister er modstander

En stribe offentlige kommissioner, råd og styrelser har kritiseret loven. Og det er ifølge franske medier langt fra alle medlemmer af landets socialistiske regering, der er begejstret for den nye lov.

Selveste justitsminister Christine Taubira har ladet forstå, at hun er modstander af loven. Hun har dog valgt at holde mund for at beholde sit job.

Loven kommer efter angrebene på satirebladet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i januar og har - lige som det i sin tid var tilfældet i USA - solid opbakning i befolkningen.

Drukner i data

Men den amerikanske erfaring viser ifølge kritikerne, at indsamling af de såkaldte metadata ikke er effektivt i terrorbekæmpelse.

- NSA druknede i datamængder. Det viste Edward Snowdens lækage af interne dokumenter. De ansatte i NSA klagede til deres overordnede over, at de blev begravet i data, som de ikke var i stand til at behandle, siger Claude Malhuret, der er bekymret for, at den franske efterretningstjeneste nu skal gennem det samme:

- Efterretningstjenestens ressourcer er begrænsede. Fremover skal der bruges flere ressourcer på folk, der sidder bag skriveborde og foran computere. Det kommer højst sandsynligt til at ske på bekostning af de ressourcer, der bliver sat af på at sende folk ud i terrænet, siger senatoren.

FacebookTwitter