En usædvanlig kommissionsundersøgelse er påbegyndt i Sydkorea.
De sydkoreanske myndigheder vil undersøge om bortadoptioner til Vesten er sket på et fejlagtigt eller mangelfuldt grundlag.
Kommissionen gik i gang i december 2022 ved at udtage 34 mistænkelige sager. Hele 20 af dem omhandlede adoptioner til Danmark.
I begyndelsen af januar har kommissionen taget fat i yderligere 130 sager, og kommissionen vil i løbet af februar og marts måned kontakte de sidste adopterede.
Blandt de første sager er Louise Kwangs fra Danmark. DR har tidligere kunne fortælle, hvordan det koreanske adpotionsbureau, Korean Social Service (KSS), forfalskede hendes baggrundsoplysninger for at gøre adoptionsprocessen nemmere.
Men Louises sag er langt fra enestående. Horisont fortæller i denne uge om en adoptionsskandale, der er havnet på øverste politiske niveau i Sydkorea.
Peter Møller, der er medstifter af Danish Korean Rights Group (DKRG), har siden august sidste år samlet over 300 sager, hvor der er mistanke om ulovlig adoption. Han fortæller nu, hvordan adopterede fra hele verden har kontaktet ham, siden den glædelige nyhed om kommissionens arbejde blev offentliggjort.
- Det er så vildt at være en del af. Tusindevis af adopterede skriver og ringer til mig, og de er grådkvalt af glæde, siger Peter Møller.
Håber på en dansk reaktion
Næste skridt de kommende måneder er, at kommissionen i Sydkorea indkalder vidner og gennemgår hver enkelt adoptionssag. Kommissionen indhenter også materiale på de adopterede i de koreanske arkiver, så der bliver dannet et samlet billede.
Derefter går kommissionen i gang med yderligere efterforskning, og en kommissionsrapport med de endelige konklusioner skal ligge klar senest til maj næste år.
Peter Møller og DKRG håber på, at undersøgelsen i Sydkorea kan sætte skub i debatten herhjemme.
- Vi håber, at kommissionsundersøgelsen i Korea også kan være med til, at der foretages en ekstern undersøgelse af adoptioner i Danmark, på samme måde som det er tilfældet i Norge, siger Peter Møller.
I Norge meldte regeringen i sidste uge ud, at man igangsætter en ekstern undersøgelse af udlandske adoptioner.
DR har spurgt social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, hvordan hun forholder sig til Norges undersøgelse af adoptionerne. Ministeren vil ikke stille op til interview, men skriver i en mail til DR:
- Det er uudholdeligt at tænke på, hvis børn kan være adopteret til Danmark fra Sydkorea som følge af kidnapning eller på anden måde er blevet franarret fra deres familier.
- Ligesom en række andre lande er vi også i Danmark i gang med en undersøgelse af adoptioner tilbage i tiden. Konkret foretager Ankestyrelsen en undersøgelse af adoptioner fra Sydkorea til Danmark i 70’erne og 80’erne for at belyse, hvordan den danske adoptionsformidling herfra foregik i perioden.