Efter dødsbrand og uroligheder: Holland nærmer sig et forbud mod fyrværkeri

Fyrværkeri til private har længe været et varmt debatemne i Holland.

Især den hollandske by Haag var ramt af uroligheder med fyrværkeri nytårsaften. (Foto: SEM VAN DER WAL © Scanpix)

Ligesom herhjemme raser debatten om fyrværkeri netop nu i Holland, hvor et voldsomt nytår har smidt ekstra brænde på bålet.

Og det kan meget vel ende med, at hollænderne fremover må fejre nytår uden raketter og heksehyl.

Læger, brandfolk, betjente og borgmestre har i årevis ønsket sig et landsdækkende forbud mod farligt fyværkeri, og nu viser en helt frisk meningsmåling, at folkestemningen er ved at være på deres side.

61 procent svarer ja til at droppe salget af fyrværkeri til private, mens kun 18 procent siger nej. Det rapporterer flere hollandske medier.

Voldsomt nytår

Meningsmålingen kommer oven på et nytår, der har sat fornyet fokus på de negative konsekvenser ved fyrværkeriet.

I byen Arnhem døde en far og hans fireårige datter i en brand i et lejlighedskompleks, der ifølge brandmyndighederne blev startet af fyrværkeri. Moren og en otteårig datter blev alvorligt kvæstede.

- Det er en forfærdelig hændelse, der i høj grad vil påvirke alle involverede, skrev Arnhems borgmester, Ahmed Marcouch, på Twitter.

For et lægge en dæmper på brugen af fyrværkeri begrænsede myndighederne salget af fyrværkeri til kun tre dage, og der er samtidig sat en mængdebegrænsning per person. (Foto: Koen Van Weel © Scanpix)

Flere steder i landet blev politi-, brand- og redningsmandskab chikaneret og beskudt med raketter. I byen Haag måtte kampklædte betjente støtte deres patruljerende kollegaer, og adskillige personer blev anholdt.

Blandt andre blev en mand anholdt, efter han angiveligt placerede fyrværkeri under en politibil, der resulterede i en varig høreskade til en betjent. Det skriver flere medier, blandt andre DutchNews.nl.

Der er også meldinger om et stort antalt bilbrande flere steder i landet.

Forbud nærmer sig et flertal

Ifølge lokale medier købte hollænderne til nytår fyrværkeri for 77 millioner euro - cirka 575 millioner kroner - og 100 flere end sidste år kom til skade på grund af fyrværkeri.

I alt behandlede landets skadestuer 1.300 skader relateret til fyrværkeri, mens brandvæsnet rykkede ud til 4.300 brandanmeldelser, skriver Nltimes.nl.

Og de senere dage er modstanden begyndt at sprede sig blandt de politiske partier.

- Lige nu kæmper vi for at dæmme op for skader og ødelæggelser efter nytårskrudt. At forbyde fyrværkeri i hele landet ville hjælpe os, siger borgmester for byen Alphen aan de Rijn, Liesbeth Spies, til hollandsk tv.

Flere partier har ellers været modvillige i forhold til at tage et standpunkt i debatten om et forbud.

Men fire partier går nu ind for et decideret forbud, mens to partier er villige til at indføre restriktioner på salget.

Et sidste parti, der vil kunne tippe flertallet i parlamentet, har oplyst, at det vil diskutere spørgsmålet oven på urolighederne hen over nytår, skriver Nltimes.nl.

I Danmark blussede debatten for alvor op mellem jul og nytår efter flere episoder, primært på Nørrebro i København, hvor busser og forbipasserende blev beskudt med fyrværkeri.

Det fik flere partier til at kræve strammere regler, mens Alternativet som de eneste støtter et decideret forbud.