Efter dom i A$AP Rocky-sag: Begge parter er skuffede - men eksperter er tilfredse

Den amerikanske rapper er kendt skyldig i vold, men slipper for fængsel.

A$AP Rockys advokat, Slobodan Jovicic, er skuffet efter dagens voldsdom. (Foto: ANNA RINGSTROM © Scanpix)

- Det var sandsynligvis det mildeste udfald, man kunne forestille sig.

Sådan lyder vurderingen fra Dennis Martinsson, ekspert i strafferet til SVT, efter den amerikanske rapper A$AP Rocky i eftermiddag blev kendt skyldig i anklagen om vold i Stockholm, men slipper for fængsel.

Rapperen og hans to assistenter handlede ikke i selvforsvar, da de slog og sparkede en 19-årig mand, som de var i konflikt med, lyder det i rettens afgørelse.

Men retten finder ikke, at overfaldet er af en sådan karakter, at en fængselsdom er på sin plads. De tre har i stedet modtaget en betinget dom.

Den 19-åriges ønske om en erstatning på i alt 139.700 svenske kroner blev heller imødekommet, og han vil i stedet modtage i alt 12.500 svenske kroner fra de tre tiltalte.

Men man skal ikke forvente, at den amerikanske rapper jubler over udfaldet af retssagen.

- Vi er skuffede, for vi havde håbet på en frikendelse, siger advokat Slobodan Jovicic, som har forsvaret rapperen, ifølge NRK.

Ifølge advokaten er det for tidligt at sige, om man vil appellere rettens afgørelse.

En ting er dog sikkert, siger advokaten. At dommen ikke afholder rapperen fra at optræde i Sverige igen.

- Det er 100 procent sikkert, siger advokaten.

Anklager gik efter fængselsstraf

Det er dog ikke kun i rapperens lejr, at man ikke rækker armene i vejret efter dagens afgørelse.

Dagens dom er "lidt både og", siger den 19-åriges advokat, Magnus Strömberg, til DR Nyheder.

- Domstolen kom frem til, at der ikke var en nødsituation – det er godt, siger advokaten om rettens afvisning af, at der var tale om selvforsvar, da rapperen og hans to assistenter slog og sparkede den 19-årige mand.

Magnus Strömberg er advokat for den 19-årige mand, og han har blandede følelser om dagens afgørelse.

Med voldsdommen er der oprejsning til hans klient, lyder det, men han er ikke tilfreds med, at der ikke blev fundet bevis for, at den 19-årige blev angrebet med en glasflaske.

Spørgsmålet om glasflasken har påvirket vurderingen af forbrydelsens alvor, lyder det i dagens afgørelse, og glasflasken fyldte også meget i retssagens første dag.

I løbet af retssagen har anklagemyndigheden argumenteret for, at der var tale om vold, og at de tiltalte burde straffes med seks måneders fængsel, mens rapperens forsvarer ønskede en frifindelse.

Tilfredshed blandt eksperter

Der er altså skuffelse at spore i begge lejre efter dagens dom.

Men kigger man i stedet på det svenske juridiske landskab, så er vurderingen, at den svenske domstol har lagt snittet ganske fornuftigt.

Det fortæller Anna Gaarslev, DR's Europa-korrespondent, som befinder sig i Stockholm.

- Svenske jurister siger nærmest alle sammen, at det er en god og velunderbygget dom. At det er en dom, som helt naturligt fejer argumentet om selvforsvar af banen, men som til gengæld tager de mere formildende omstændigheder i betragtning, siger hun.

Hun fortæller, at mange svenskere håber på at kunne komme videre nu, hvor der er sat et punktum i en ellers banal voldssag, der fik en international dimension, da præsident Trump gik ind i den med både tweets, advarsler og ved at sætte en amerikansk topjurist fra udenrigsministeriet på sagen.

Det betød nemlig, at Sverige blev trukket ind i en kontroversiel sag, man ikke ønskede sig.

- Der er mange svenskere, der ønsker sig tilbage til den tid, hvor de var kendt for ligestilling, Volvoer og Abba, siger Anna Gaarslev, efter det svenske retssystem i denne sag er blevet en international affære.

- Det er noget, som en del svenskere er temmelig trætte af.

Facebook
Twitter