Efter droneangreb: Store olie-importører forventer ikke forsyningskrise i Saudi-Arabien

Flere asiatiske lande har fået forsyningsgaranti fra saudiarabisk olieproducent.

Videobilleder fra angrebet lørdag viser voldsomme brande ved Aramcos faciliteter.

I Saudi-Arabien bliver der formentlig arbejdet på højtryk for at sikre, at en af verdens største olieproducenter fortsat kan forsyne alverdens lande med det såkaldte "sorte guld".

Olieproduktionen i det mellemøstlige land har fået et hårdt slag i weekenden, efter Saudi-Arabiens statslige selskab, Aramco, fik smadret sine anlæg i Abqaiq og Khurais, da det lørdag morgen blev angrebet af 10 droner udstyret med bomber.

Angrebet har kostet Aramco cirka halvdelen af selskabets produktion, svarende til en reduktion i omegnen af 5,7 millioner tønder råolie om dagen - eller omtrent fem procent af den globale forsyning.

Ifølge landets energiminister arbejder selskabet nu på hastigt at få genoprettet weekendens produktion, og kilder siger til den amerikanske avis The Wall Street Journal, at forventningen i Saudi-Arabien er, at knap en tredjedel af produktionen vil være genoprettet i løbet af i dag.

Det skal ske ved hjælp af eksisterende lagre og produktion fra andre af landets faciliteter.

Satellitbilleder viser angiveligt droneangrebet på Aramcos oliefelt i Abqaiq. (Foto: Planet Labs Inc © Scanpix)

I flere asiatiske lande, hvoraf flere er nogle af de største aftagere af den saudiarabiske olie, forventer man da heller ikke de store forstyrrelser i forsyningssikkerheden.

Det sydkoreanske udenrigsministerium meddeler, at det ikke forventer nogle "kortsigtede forstyrrelser", og at landets raffinaderier indtil videre ikke melder om nogen påvirkning af hverken leveringstider eller volumen af leverancer.

- Disse angreb udgør en alvorlig trussel mod den vigtige internationale energi-infrastruktur, og vi er bekymrede for, at de underminerer både energisikkerheden i verden samt regionens stabilitet, lyder det fra det sydkoreanske udenrigsministerium i en udtalelse.

Forventer levering og opdateringer

Både Thailand og Indien, der får omkring 40 procent af deres samlede olieimport fra Saudi-Arabien, har fået forsyningsgarantier fra Aramco.

Det oplyser lederen af landets statslige raffinaderi, Bharat Petroleum Corp, R. Ramachandran ifølge Bloomberg.

Derudover afventer man løbende opdatering af konsekvenerne af weekendens angreb fra Aramco, siger den thailandske energiminister, Sontirat Sontijirawong, til landets nationale nyhedsbureau NNT.

Houthi-oprørerne har offentliggjort denne video som bevis på, at de var involveret i angrebet i Saudi-Arabien.

Flere af de asiatiske lande fordømmer angrebet, som Yemens houthi-oprørere har taget ansvaret for.

- Den stabile olielevering fra Mellemøsten er absolut nødvendig for stabiliteten og væksten af den globale økonomi, herunder Japan. Regeringen i Japan er fortsat fast besluttet på at samarbejde med regionen og de involverede lande i forhold til at bevare og opretholde fred og stabilitet i Mellemøsten, skriver det japanske udenrigsministerium blandt andet i en udtalelse.

USA venter på Saudi-Arabien

Kinas nationale nationale energiadministration har endnu ikke kommenteret, og landets største olie- og gasselskab, China National Petroleum Corp., har overfor Bloomberg afvist at kommentere.

Fra EU er angrebet på Aramcos faciliteter blevet betegnet som en trussel mod den regionale sikkerhed, og herfra opfordres der til at træde varsomt og forsøge at nedbringe spændingerne.

Selvom houthi-oprørerne har taget ansvaret for angrebet, har den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, udpeget Iran som den egentlig bagmand bag angrebet.

Noget iranerne har afvist. Donald Trump indikerede tidligere, at amerikanerne står klar til et eventuelt angreb, men afventer situationen og en melding fra Saudi-Arabien.