Efter en af de dødeligste dage i USA: Biden sætter vaccineplan og pandemi-bekæmpelse øverst på dagsordenen

Biden-administrationen fremlægger covid-19-plan og vil uddele 100 millioner vaccinedoser på 100 dage. 

USA's 46. præsident Joe Biden har kastet sig over arbejdet med at få styr på vaccinationsplanen i USA. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

Det er nye tider i Det Hvide Hus.

Med en række præsidentielle dekreter gjorde USA's nye præsident, demokraten Joe Biden, det på sin første dag klart, at der fremover er en helt ny kurs på en række politiske områder - ikke mindst coronabekæmpelsen og en vaccineudrulning, som er øverst på dagsordenen i dag.

I løbet af dagen vil Joe Biden underskrive en række præsidentielle dekreter - en form for instruks fra præsidenten til regeringen - for at sætte fart på bekæmpelsen af corona-pandemien, som alene i går kostede flere end 4.300 amerikanere livet - det næsthøjeste antal for en enkelt dag. I alt er flere end 407.000 amerikanere nu døde med covid-19.

Den omfattende 200-sider lange plan bliver præsenteret på årsdagen for USA's første registrerede tilfælde af coronavirus.

Den repræsenterer et kursskifte fra den forrige administration under republikaneren Donald Trump, der i højere grad lod det være op til de enkelte stater at stå for både test og vaccinedistribution.

66-årige Mike Brady er en af dem, der har modtaget en dosis af vaccinen mod covid-19. Men han er en af blot 17 millioner, som indtil videre har fået vaccinen i USA. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)

USA har modtaget knap 36 millioner doser af corona-vaccinen, men kun knap 17 millioner doser er hidtil blevet givet, og i ugevis har stater over hele landet meldt om logistiske udfordringer som eksempelvis at have nok personer til at vaccinere, mangel på doser og lignende.

Biden-administrationen har som mål at give 100 millioner doser på 100 dage, og den har planer om at oprette flere vaccine-faciliteter på eksempvelvis stadioner, skoler og i konferencecentre, ligesom planen lægger op til, at selve vaccineproduktionen skal speedes op.

I går meldte USA sig igen ind i Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Tidligere i dag lød det sådan her fra lederen af USA's delegation, Anthony Fauci:

Flere milliarder til coronaplan

Med den nye plan vil præsidenten blandt andet opfordre alle stater til at påbegynde vaccinationer af ældre over 65 år sammen med frontlinje-arbejdere, heriblandt lærere og butiksmedarbejdere.

Ifølge Jeff Zients, der koordinerer det Hvide Hus' coronavirus-arbejde, er planen blevet til i et samarbejde mellem videnskabelige eksperter og ledere på både stats- og lokalt niveau.

Det er et forsøg på at "skabe en omfattende strategi, som fundamentalt vil ændre kursen for pandemien," siger han ifølge Washington Post, men erkender også, at der venter meget arbejde forude:

- Hvad vi er blevet efterladt, er så meget værre end noget, vi har kunnet forestille os. Og vi vil insistere på gennemsigtighed og på at være ærlige over for det amerikanske folk, siger han.

For at sikre planen vil det dog ifølge NBC News kræve omkring 2,4 milliarder kroner, som Biden skal gå gennem Kongressen for at få.

- Selvom vi hurtigt vil implementere strategien, har vi brug for, at Kongressen skrider til handling. Den bliver nødt til at sikre den nødvendige finansiering af covid-redningspakken, som præsidenten snart vil sende ud, siger Jeff Zients.

Tilliden skal genvindes

Den nye corona-strategi består af en række overordnede mål, heriblandt at få genvundet offentlighedens tillid til regeringens indsats, sikre at flere vaccine-doser bliver givet og at få dæmmet op for smitten.

Derudover vil der komme en strategi for at få genåbnet skoler, og der vil blive nedsat en særlig taskforce, der skal fokusere på den ulighed, som pandemien har skabt i forhold til race, etnicitet og geografi.

Den tidligere guvernør i Californien og skuespiller, Arnold Schwarzenegger, er en af dem, som har modtaget vaccinen. Her ved et vaccine center i Los Angeles. (Foto: ARNOLD SCHWARZENEGGER)

På sin første dag underskrev Joe Biden en række præsidentielle dekreter, herunder en som opfordrer amerikanerne til at bære mundbind i 100 dage. Samtidig vil det fremover være et krav at bære mundbind i føderale bygninger og på føderale områder.

Det forventes, at Biden i dag vil underskreve endnu et dekret, som kræver, at folk skal bære maske i lufthavne, på fly, tog og på skibe, samt at folk, der rejser til USA, skal kunne fremvise negative coronatest, før de ankommer til landet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter