Efter et militærkup og husarrest i fire uger er Sudans premierminister genindsat: 'Lad os stoppe blodbadet'

Det er endnu uklart, hvor meget magt overgangsregeringen i Sudan vil få. Protesterne i gaden fortsætter.

Sudans premierminister, Abdalla Hamdok, underskrev tidligere i dag en aftale, der genindsætter ham som premierminister efter militærkuppet for fire uger siden. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Der kan ske meget på fire uger. Mere præcist kan en premierminister blive afsat ved et militærkup, blive sat i husarrest og genindsættes på sin post af de selvsamme mennesker, der fjernede ham i første omgang.

I et forsøg på at inddæmme de voldsomme demonstrationer og genoprette en form for stabilitet i Sudan, har premierminister Abdalla Hamdok i dag indgået en aftale med sudanesisk militærs ledere.

Ifølge aftalen bliver Hamdok genindsat som leder af en ny overgangsregering.

For den seneste måneds voldelige sammenstød mellem millioner af demonstranter og militære styrker er nødt til at høre op, lyder det fra Hamdok. Mindst 40 personer er blevet dræbt, siden militæret overtog magten den 25. oktober.

- Sudanesisk blod er værdifuldt. Lad os stoppe blodbadet og i stedet bruge ungdommens kræfter på at bygge op og udvikle, siger han ifølge Reuters.

Aftalen, der ifølge Al Jazeera består af 14 punkter, blev underskrevet her i eftermiddag i præsidentpaladset i hovedstaden Khartoum, og det sudanesiske nyhedsbureau SUNA lagde tidligere i dag et billede ud af mødet.

- Vi vil fortsat arbejde for at sikre en overgangsperiode, indtil alle jeres drømme om demokrati, fred og retfærdighed er nået, lød det fra general Abdel Fattah al-Burhan, der siden kuppet har stået i spidsen for et ledende råd.

Hos Sudans førende demokratibevægelse SPA har man ikke meget til overs for aftalen.

- Den forræderiske aftale underskrevet af Hamdok og al-Burhan afviser vi fuldstændig, den vedrører kun dem, lyder det fra gruppen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kup mødt med fordømmelse

Det er ikke mere end fire uger siden, at general al-Burhan erklærede nødretstilstand, opløste regeringen og satte Abdalla Hamdok i husarrest.

Det satte et effektivt punktum for den magtdeling, militære ledere og det civile styre ellers havde haft siden 2019, hvor landets mangeårige diktator, Omar al-Bashir, blev væltet.

Nødsretstilstanden var - ifølge general al-Burhan - nødvendig for at opretholde sikkerheden i landet. Siden har der været beretninger om, at de militære styrker har skudt direkte mod civile, der har protesteret i gaderne, mens politiet har insisteret på, at der kun har været tale om minimal magtanvendelse.

Der har igen i dag været store protester i hovedstaden i Sudan:

Kuppet og ikke mindst den hårde fremfærd mod demonstranterne blev omgående mødt af international fordømmelse fra både den Afrikanske Union, EU, FN og USA, der har indstillet økonomisk milliardstøtte til landet, der er det tredjestørste i Afrika.

Aftalen sikrer løsladelsen af alle dem, der siden den 25. oktober er blevet holdt som politiske fanger, men det er endnu uklart, hvor meget magt den nye teknokratiske regering kommer til at have. General al-Burhan har tidligere sagt, at der vil blive afholdt valg i juli 2023.

Aftalen falder på plads bare få dage efter det, der er blevet beskrevet som en af de blodigste dage siden kuppet. Onsdag blev mere end 16 demonstranter dræbt.

Også i dag har tusindvis af demonstranter været på gaden og samlet sig foran præsidentpaladset i Khartoum for at udtrykke deres modstand mod al-Burhan og de militære ledere. Ifølge Al Jazeera har sikkerhedsstyrkerne affyret tåregas mod demonstranterne.

FacebookTwitter