Efter fire angreb på en uge: Tyske politikere angriber Merkels flygtningepolitik

Merkels politiske kolleger langer ud efter kanslerens ”åbne grænser” og ”letsindige flygtningepolitik”.

En 27-årig syrer dræbte søndag aften sig selv og sårede 15 andre, da han sprængte sig selv i luften på en vinbar i Ansbach EPA/DANIEL KARMANN (Foto: DANIEL KARMANN © Scanpix)

Fire angreb på blot en uge sætter nu sine spor i den politiske debat og antænder, hvad mange vil betegne som en i forvejen betændt flygtninge- indvandringsdebat.

Tre af de fire gerningsmænd bag de forskelligartede angreb har det til fælles, at de enten er flygtninge eller asylansøgere. Efter det seneste angreb søndag, hvor en 27-årig afvist asylanger sprængte sig selv i luften på en vinbar i den tyske by Ansbach, har flere politikere været ude og give Merkels ”letsindige” flygtningepolitik skylden.

Ifølge public-service-mediet Bayerischen Rundfunk er formanden for det kristendemokratiske parti CSU ude og forlange en hårdere linje i forhold til afviste asylansøgere.

Også det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland kalder ifølge Der Spiegel Merkels flygtningepolitik for ”den største trussel imod Tysklands og Europas sikkerhed siden Den Kolde Krigs afslutning” og anfægter de åbne grænser i et Tyskland præget af mulitikulturalisme.

Kritikken kommer imidlertid ikke blot fra højrefløjen. Også Die Linke, som er kendt for at være et indvandrervenligt parti, kritiserer kansleren.

- De seneste dages begivenheder viser, at modtagelsen og integrationen af et stort antal flygtninge og migranter er forbundet med betydeligt flere problemer og vanskeligheder end fru Merkel forsøgte at overbevise os om sidste efterår med sit letsindige ’Wir schaffen es’ (Vi klarer det, red.) udtaler formanden Sahra Wagenknecht.

Som respons på kritikken forholder indenrigsminister Thomas de Maizière (CDU), sig roligt og advarer ifølge Die Spiegel mod, at man lader frygten og mistilliden tage over.