Efter fire dage i ingenmandsland: Nu sender Tyrkiet IS-amerikaner til USA

Amerikansk IS-kriger har været fanget mellem Tyrkiet og Grækenland siden i mandags, fordi grækerne nægtede ham indrejse.

Manden har angiveligt amerikansk statsborgerskab, men har ikke ønsket at tage til USA. (Foto: STRINGER © Scanpix)

I mandags gik billederne af et amerikansk medlem af Islamisk Stat fanget i grænseområdet mellem Tyrkiet og Grækenland verden rundt.

Tyrkiet udviste ham sammen med to andre IS-krigere, men nabolandet Grækenland ville ikke lukke ham ind.

Siden har han tilsyneladende opholdt sig i bufferzonen mellem de to lande - lige indtil i dag. For nu sender Tyrkiet ham i stedet hjem til USA - mod mandens vilje, skriver nyhedsbureauet AP.

USA nægtede at tage mod ham

I mandags modtog Danmark som det første land en af de udviste IS-krigere fra Tyrkiet. Men modsat Danmark afviste USA at tage imod det amerikanske IS-medlem.

Ifølge tyrkiske medier havde manden derfor ret til at vælge, hvor han ville udvises til. Han valgte at gå over grænsen til Grækenland, men her stoppede turen. Grækerne afviste ham nemlig ved overgangen, og tyrkerne ville ikke tage ham tilbage.

Derfor endte han i ingenmandsland. Men ifølge det tyrkiske indenrigsministerium vil USA nu tage imod manden. Det oplyser det statskontrollerede nyhedsbureau Anadolu ifølge dpa.

- Der er igangsat procedurer henmod at sende den fremmede terrorist til USA, efter at USA lovede at tage imod ham og udfærdige rejsedokumenter til ham, lyder det fra ministeriet.

Se DR's video fra i tirsdags om sagen her:

Tyrkiet vil ikke være terroristhotel

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har tidligere udtalt sig om det amerikanske IS-medlem.

- Den amerikanske IS-kriger i bufferzonen ved grænsen til Grækenland er ikke Tyrkiets ansvar. Udvisningerne vil fortsætte som planlagt, sagde han i tirsdags.

Tyrkiet har meddelt, at flere IS-medlemmer med statsborgerskab i vestlige lande vil blive udvist i denne uge. Ifølge de foreløbige oplysninger drejer det sig om ti med tysk statsborgerskab, 11 med fransk statsborgerskab og to med irsk statsborgerskab.

Tyrkiet begrunder udvisningerne med, at landet ikke vil agere hotel for terrorister. Ifølge præsident Erdogan sidder 1.149 tilhængere af terrorbevægelsen Islamisk Stat fængslet i Tyrkiet. Af dem er 737 udenlandske statsborgere.