Efter fire måneders forhandlinger: Ny svensk regering på vej

Venstrepartiet vil ikke blokere for, at Stefan Löfven kan vælges som statsminister ved afstemningen på fredag.

Socialdemokraternes partileder, Stefan Löfven, ser ud til at kunne fortsætte som svensk statsminister. (Foto: 10070 Jessica Gow/TT © Scanpix)

Der bliver formentlig draget et lettelsens suk i store dele af Sverige i dag.

For efter over fire måneder ser det ud til, at der på fredag kan udnævnes en ny regering. Det betyder samtidig, at den svenske statsminister med al sandsynlighed fortsat vil hedde Stefan Löfven.

For Venstrepartiet vil ikke stemme imod Löfven som statsminister ved den kommende afstemning, har partiets formand Jonas Sjöstedt netop meddelt.

- Vores mål er, at Stefan Löfven skal vælges som statsminister på fredag og fortsætte i spidsen for regeringen, siger han.

- Vi har sikret os, at skal Löfven stå i spidsen for regeringen, så kommer Venstrepartiet til at have politisk indflydelse, siger Venstrepartiets formand.

Socialdemokraternes vanlige støtte satte ellers partiet stolen for døren i mandags, da Sjöstedt meddelte, at Venstrepartiet ikke ville støtte Löfven, medmindre den politiske situation ændrede sig.

Det skete som reaktion på, at Socialdemokraterne sammen med Miljøpartiet og de to borgerlige partier Centerpartiet og De Liberale i sidste uge udsendte et regeringsforslag bestående af 73 politiske punkter og som samtidig slog fast, at Venstrepartiet skal stå uden for politisk indflydelse. Et centralt valgløfte for Centerpartiet.

Men den formulering er nu i praksis "tilintetgjort", siger Jonas Sjöstedt, der samtidig gjorde det klart, at Venstrepartiet dog er klar til at fremstille en mistillidserklæring til Stefan Löfven, hvis stiller forslag frem, der blandt andet kan føre til forværring af arbejdsretten.

- Så er vi klar til at afsætte Stefan Löfven, siger han.

Åben for samarbejde

Löfven sagde tidligere, at Socialdemokraterne og Venstrepartiet kunne samarbejde om alt, der ligger uden for regeringsgrundlaget og fremhævede partiets position.

- Det er lidt mærkeligt, når det i debatten lyder, at Venstrepartiet ikke skal have indflydelse. Det er klart, at at alle partier i Rigsdagen har indflydelse. Men at have indflydelse på de politiske målsætninger er noget andet, sagde han.

Socialdemokraternes formand har de sidste to dage mødtes flere gange med Jonas Sjöstedt. Han ville dog ikke tidligere i dag løfte sløret for, hvad de to er nået frem, men sagde, at de har haft "gode og konstruktive samtaler".

Han er nu klar til en afstemning, sagde han.

- Jeg er klar til at lade mig nominere som statsminister og derefter gå til afstemning på fredag, sagde han og understregede, at han aldrig har sidestillet Venstrepartiet med Sverigedemokraterne.

Og netop Sverigedemokraterne, der ved valget i september blev landets tredjestørste parti, er en del af årsagen til, at den svenske regeringsdannelse har trukket i langdrag.

For flere af partierne gik til valg på at holde det indvandrerkritiskeparti uden for politisk samarbejde.

Det har ført til flere forsøg på at danne en regering, og både Centerpartiets Annie Lööf, Moderaternes Ulf Kristersson og Stefan Löfven har prøvet.

Men det er altså endt med en konstellation bestående af Socialdemokraterne og Miljøpartiet med støtte af Centerpartiet og De Liberal, og det har givet anledning til meget kritik. Ikke blot fra den anden del af den borgerlige alliance, Kristendemokraterne og Moderaterne, men også fra Socialdemokraternes bagland, der mener, at man nu fører en alt for liberal politik.

Særligt Centerpartiets leder, Annie Lööf, er blevet stærkt kritiseret, men har gentagne gange forsvaret det, hun kalder "en løsning, partiet tolererer".

For kort tid siden sagde hun, at hun er overbevist om, at partiets vælgere nu har accepteret valget af en statsministerkandidat.

- Var alle alliance-partierne vokset, og havde vi majoriteten, havde vi naturligvis en alliance-regering, lød det fra Annie Lööf.

FacebookTwitter