Efter flere måneders protester: Libanon får endelig en ny regering

Premierministeren siger, at han vil lytte til de folkelige krav om reformer.

Det var Libanons præsident Michel Aoun (th), der gav Hassan Diab (th) opgaven med at danne en ny regering. (Foto: - © Scanpix)

Tåregas, vandkanoner, kasteskyts og 400 sårede.

Det var scenerne i den libanesiske hovedstad, Beirut, i lørdags, hvor demonstranter og politi stødte sammen. Igen.

Libanon har været ramt af omfattende protester siden oktober og har været uden en effektiv regering i næsten tre måneder.

Men nu er det lykkedes Hassan Diab, der indtil nu har været midlertidig premierminister, at danne en ny regering.

Den tidligere undervisningsminister står i spidsen for den nye regering og bebuder, at den vil tage et opgør med blandt andet korruption.

Ved et pressemøde for kort tid siden hyldede han de folkelige protester og bebudede, at hans regering vil lytte til demonstranternes ønsker.

Flere af de udpegede er teknokrater frem for politikere, påpeger Hassan Diab.

Libanon har oplevet næsten daglige protester og demonstrationer i landet - både fredelige og mindre fredelige - siden oktober.

Imens har landet hverken haft en effektiv regering eller en handlingsplan for at redde Libanon fra den alvorlige økonomisk krise, som landet befinder sig i.

Startede med WhatsApp-skat

Oprøret mod regeringen begyndte i midten af oktober, da den libanesiske regering forsøgte at indføre en ny skat på besked- og opkalds-appen WhatsApp.

For mange libanesere var det den sidste dråbe, og få dage efter gik omkring 100.000 mennesker på gaden i Beirut for at protestere mod regeringen.

Her markerede de mange demonstranter deres utilfredshed med regeringen, og de politikere, der har siddet bag rattet, mens landet er blevet skubbet længere og længere ud i en økonomisk krise med enorm gæld og høj arbejdsløshed.

Protesterne i Libanon er blevet omtalt som Rave Revolutionen med henvisning til, at de ofte har udviklet sig til fester med musik og dans:

Regeringen trak efter få dage sit forslag tilbage, og i slutningen af oktober trak premierminister Saad al-Hariri sig.

Men protesterne er fortsat.

Hassan Diab bebuder, at hans regering vil arbejde hurtigt for at løse de store økonomiske problemer i landet, men at det ikke skal gøres forhastet.

Til tider har protesterne udviklet sig voldeligt. Herunder i lørdags: