Efter forsinkelser på grund af aske og corona er nødhjælpen nu på vej til Tonga

Stillehavsøen Tonga blev i sidste uge ramt af et voldsomt vulkanudbrud og en efterfølgende tsunami.

En australsk fly er ved at blive lastet med nødhjælp til Tonga i Queensland, Australien, tidligere i dag. (Foto: AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE © Ritzau Scanpix)

Efter flere dages forsinkelse er nødhjælpen nu så småt på vej til øgruppen Tonga, som lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud.

I løbet af i dag vil det første store skib med nødhjælp, som kommer fra New Zealand, ankomme til øen med blandt andet 250.000 liter rent vand til Tongas indbyggere. Skibet har også udstyr med, der kan omdanne saltvand til drikkevand. Det skriver blandt andre BBC.

Også Australien og Storbritannien har skibe med nødhjælp på vej til landet, som i høj grad har været afskåret fra omverdenen siden vulkanudbruddet.

Udbruddet af vulkanen Tonga-Hunga Ha'apai lørdag udløste en tsunami, der blandt andet ødelagde landsbyer, ferieresorts og mange andre bygninger i Tonga, som huser omkring 105.000 indbyggere.

Også østatens kommunikation blev slået ud af tsunamien, og det har været så godt som umuligt at komme i kontakt med Tongas indbyggere indtil onsdag.

Ifølge de lokale myndigheder har tre mennesker mistet livet, men omfanget af de materielle skader er stadig uafklaret.

I videoen her kan man se satellitoptagelser af, hvordan det så ud, da vulkanen gik i udbrud:

Kæmper for at finde rent vand

Vulkanen sendte store mængder af aske ud over Tonga, og her en uge efter kæmper befolkningen stadig med asken og med at finde rent drikkevand.

- Vi forsøger at fjerne asken og har været i gang siden mandag. Alt er så støvet, og vi er ved at løbe tør for vand, fortæller Branko Sugar, en 61-årig indbygger i Tongas hovedstad, Nuku'alofa, til nyhedsbureauet Reuters.

- Vi har kun postevand, og det er forurenet. Vi rydder bare op og rydder op og rydder op, og vi kan næsten ikke trække vejret på grund af asken, fortæller han i et telefoninterview.

Også FN peger på, at manglen på rent vand er det mest presserende problem for Tongas befolkning lige nu.

- Vi er meget bekymrede for adgangen til rent vand for 50.000 mennesker rundt omkring i landet. Vi fortsætter med at teste vandet, og de fleste mennesker er afhængige af vand på flaske, siger FN-talsperson Stéphane Dujarric til Reuters.

Ifølge Dujarric er 60.000 mennesker på Tonga påvirket af skader på afgrøder, husdyr og fiskeri på grund af aske, indstrømning af havvand og risikoen for syreregn.

Tæppet af aske, der lagde sig henover øriget, ramte også lufthavnen, hvor frivillige efter udbruddet brugte hele dage på manuelt at fjerne asken fra landingsbanen, så nødhjælpsfly kunne lande.

  • Beskadigede bygninger i Tongas efter sidste uges vulkanudbrud og tsunami. (Foto: MARIAN KUPU/BROADCOM BROADCASTIN © Ritzau Scanpix)
  • Billederne er hentet fra sociale medier. (Foto: MARIAN KUPU/BROADCOM BROADCASTIN © Ritzau Scanpix)
  • Ifølge FN er 60.000 indbyggere i Tonga påvirket af vulkanudbruddet. (Foto: MARIAN KUPU/BROADCOM BROADCASTIN © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Fly måtte vende om på grund af smitte

De første fly med nødhjælp fra New Zealand og Australien landede derfor først på Tongas hovedø i går, lastet med blandt andet drikkevand, hygiejneprodukter og medicinsk udstyr, ligeså vel som telekommunikationsudstyr.

Nødhjælpen er ikke kun blevet forsinket på grund af aske, men også af corona-bekymringer i den lille østat, som indtil videre har holdt sig fri for smitte og lige nu har en meget striks grænsekontrol. Derfor har myndighederne bedt om, at al nødhjælp bliver overdraget kontaktfrit, fordi man er bekymret for, at nødhjælpsarbejdere ved et uheld bringer smitte ind på øen.

Et australsk nødhjælpsfly måtte da også torsdag vende om, fordi en person ombord på flyet var testet positiv for coronavirus. Det oplyste en talsperson fra det australske forsvarsminierium til Reuters i går.

Forsyningerne blev lastet om på et andet fly, der ankom til øen i dag. Også Japan og Kina har sendt nødhjælp til Tonga i form af både forsyninger og i økonomisk assistance.

I videoen her kan du se røg og aske stige fra vulkanen efter udbruddet: