Spion forgiftet i Storbritannien

Efter gift-angreb: Britisk politi skal undersøge 14 dødsfald

Det skal undersøges, om Rusland har været involveret i dødsfald, der ikke før blev betragtet som mistænkelige.

Sergej og Julia Skripal blev fundet på en bænk i den britiske by Salisbury efter at være blevet udsat for kemikalier tilhørende gruppen af nervegifte kendt som 'Novichok'. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

Kan Rusland have været involveret i adskillige dødsfald i Storbritannien over de seneste år?

Det skal britisk politi og sikkerhedstjeneste nu undersøge, oplyser den britiske indenrigsminister, Amber Rudd, i et brev, som er blevet offentliggjort tirsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Formanden for det britiske parlaments indenrigsudvalg bad i sidste uge ministeren om at forholde sig til en rapport om 14 dødsfald over de seneste år - dødsfald, der ikke indledningsvist er blevet betragtet som mistænkelige af politiet, men som medierne har koblet til Rusland.

- Jeg vil gerne sikre mig, at der kun er tale om anklager og intet andet end det. Politiet og MI5 har indvilliget i at hjælpe med at få det opklaret, siger Amber Rudd ifølge Reuters.

Afviste anklager om russisk indblanden i spion-sag

Tidligere tirsdag afviste den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at Rusland skulle være indblandet i giftangrebet på den tidligere dobbeltagent og russiske spion Sergej Skripal og hans datter, Yulia.

Begge har været indlagt siden sidste søndag, hvor de blev fundet livløse på en bænk i den britiske by Salisbury.

Den britiske premierminister, Theresa May, udtalte i går, at hun betragter det som 'højst sandsynligt', at russerne står bag angrebet, og at giftstoffet, der er blevet brugt, kan spores tilbage til en nervegift, som det russiske militær producerede under slutningen af Den Kolde Krig.

- Enten var dette en direkte handling udført af den russiske stat mod vores land, eller også har den russiske regering mistet kontrollen med denne potentielt katastrofalt skadelige nervegift og tilladt, at den er havnet i de forkerte hænder, lød det fra Theresa May.

Den britiske premierminister har givet Rusland en frist indtil midnat tirsdag til at forklare, hvordan Sergej og Yulia Skripal og kan være blevet udsat for nervegiften i Storbritannien.

Ifølge en talsmand for Theresa May vil det nationale sikkerhedsråd afholde møde, før Storbritannien kommer med en reaktion på situationen onsdag.

Facebook
Twitter