Efter Gule Veste og terror i Strasbourg: Nu strejker fransk politi

Problemerne tårner sig op for Frankrigs præsident Macron.

En betjent fra det fra det franske specialkorps, CRS, er på gaden i Paris. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Lukkede politistationer. Borgere, der ringer forgæves, med mindre, der er tale om akutte alarmopkald. Og betjente, der demonstrerer mod deres regering.

Dét er, hvad franskemændene vågner op til i dag, onsdag.

Landets tre store politiforbund har indledt protester og strejker i vrede over deres arbejds- og lønvilkår, herunder manglende betaling for i alt 22 millioner overarbejdstimer.

- Vi har ikke hørt præsidenten komme politiet i møde. Han vrider tværtimod armen om på os. Dét, vi ønsker, er en Marshallhjælp. En hasteplan til betjentene, for politiet har det ikke godt, siger Frédéric Lagache, næstformand for politiforbundet Alliance Police Nationale til den franske tv-station BFM.

Forbedre løn- og arbejdsvilkår

Konflikten mellem politiet og regeringen er spidset til i en julemåned, hvor tusindvis af i forvejen trætte betjente er blevet udkommanderet ekstraordinært - først i forbindelse med den sociale protestbevægelse De Gule Vestes demonstrationer overalt i Frankrig, og så i forbindelse med sidste uge terrorattentat i Strasbourg.

Ifølge den franske indenrigsminister, Christophe Castaner, skylder staten sine politifolk to milliarder kroner – en gæld for en overarbejdspukkel, der er oparbejdet gennem flere år.

Den 15. december var de såkaldte 'Gule veste' igen på gaden i Paris for at demonstrere. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)

De franske politiforbund har flere gange krævet deres løn- og arbejdsvilkår forbedret, men foreløbig uden held. Derfor tager ordensmagten nu utraditionelle midler i brug:

- Politifolkene vil, på vores opfordring, blokere politistationerne og kun besvare alarmopkald. Når indenrigsministerens og præsidenten er så uansvarlige ikke at svare på vores krav, er vi tvunget ud i samme uansvarlighed ved at blokere vores politistationer, forklarer Frédéric Lagache fra politiforbundet Alliance Police Nationale.

'Utilstrækkeligt' tilbud

Tirsdag forsøgte den franske regering at komme betjentene i mødes ved at tilbyde en bonus på 300 euro - 2.240 kroner - til hver af de 110.000 politifolk og gendarmer, som de seneste seks uger er blevet udkommanderet i forbindelse med De Gule Vestes demonstrationer.

Det vil betyde en ekstraudgift for det franske statsbudget for 2019 på 246 millioner kroner.

Men politiforbundene afviser regeringens tilbud som ”utilstrækkeligt”.

Finder politiet og regeringen ikke en løsning i begyndelsen af januar, har fagforeningen Unité SGP-Police-FO varslet storstrejke 26. januar.

Demonstrationerne mod præsident Emmanuel Macron har stået på i flere uger. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)
Facebook
Twitter