Efter høring af fyret FBI-chef: Trumps justitsminister skal på vidnebænken

Efter Comeys kritik af USA's præsident skal Donald Trumps justitsminister vidne for senatorer.

I et brev skriver USA's justitsminister, Jeff Sessions, at han er glad for at acceptere invitationen til at vidne, og at "Senatets efterretningskomité er det rette forum". (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)

Kritikken fra den fyrede FBI-chef, James Comey, der i torsdags vidnede foran Senatets efterretningskomité, vil på tirsdag blive mødt af et modsvar fra præsident Donald Trumps administration.

James Comey var torsdag indkaldt for at beskrive sin tid som leder af efterforskningen om mulige forbindelser mellem Rusland og den amerikanske præsidents stab under valgkampen sidste år.

Og James Comeys udtalelser om sine meget omtalte møder med Donald Trump får nu præsidentens justitsminister, republikaneren Jeff Sessions, til at melde sig klar til at stille sig foran efterretningskomitéen, der har indkaldt ham som vidne.

På tirsdag vil han "i lyset af Comeys nylige vidneudsagn" selv sætte sig foran de 15 senatorer, der udgør Senatets efterretningskomité, lyder det ifølge BBC fra justitsministeren i et brev.

Udspørges om Comey

En af de ting, som senatorerne forventes at ville spørge Jeff Sessions om, er hans ageren i forhold til James Comey, der ifølge sit vidneudsagn bad Jeff Sessions om "at forhindre nogen som helst direkte kommunikation mellem mig og præsidenten", mens han fortsat var FBI-direktør.

Normalt fungerer justitsministeren som en slags mellemmand, der skal adskille den amerikanske præsidenten fra FBI, der udfører uafhængigt efterforskningsarbejde for justitsministeriet.

Men James Comey havde forud for sin fyring den 9. maj haft flere møder med Donald Trump, hvor han følte, at præsidenten overskred sine beføjelser, fortalte han til høringen torsdag.

I sit brev skriver Jeff Sessions, at han er glad for at acceptere invitationen til at vidne, og at "Senatets efterretningskomité er det rette forum".

Justitsministeren skulle efter planen have deltaget i møder i Senatet og Repræsentanternes Hus, men her sender han i stedet USA's vicejustitsminister, Rod Rosenstein, skriver Sessions i brevet.

Jeff Sessions erklærede sig i begyndelsen af marts inhabil i undersøgelsen af Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg, fordi han har afholdt to møder med den russiske ambassadør i USA, Sergej Kislyak, under valgkampen i 2016.

Sådan lød det, da den fyrede FBI-direktør, James Comey, vidnede ved torsdagens høring:

Facebook
Twitter