Efter hundredvis af raketangreb i Israel: ’Det er voldsomt og en eskalering af konflikten’

Seks palæstinensere og en israeler har i løbet af weekenden mistet livet i angrebene.

Her ses en bygning i Gaza by, der er blevet beskadiget i et af de mange raketangreb, der har fundet sted i løbet af weekenden. (Foto: SUHAIB SALEM © Scanpix)

Det har været en voldsom weekend i Israel, hvor palæstinenserne og israelerne har optrappet sine angreb mod hinanden.

Palæstinenserne har sendt 450 raketter mod Israel, som har svaret igen med 220 luftangreb og skud fra kampvogne. En israelsk civil og seks civile palæstinensere har mistet livet i angrebene.

The Guardian skriver, at blandt de palæstinensiske ofre er en gravid kvinde og hendes 14 måneder gamle datter. Israel afviser dog, at de skulle have dræbt civile.

Og det ser ikke ud til, at parterne har tænkt sig at stoppe lige foreløbig. I hvert fald har den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, beordret det israelske militær til at foretage flere angreb.

Weekendens angreb begyndte fredag, da palæstinensiske snigskytter sårede to israelske soldater, forklarer Michael S. Lund, der er mellemøstkorrespondent for DR.

- Israelerne lavede gengældelsesangreb med bomber, de palæstinensiske fraktioner skød raketter den anden vej, og det er jo det, vi desværre ofte ser i den her konflikt - at der skal meget lidt til at optrappe den.

Anspændt situation

Selvom der har været relativt roligt på grænsen mellem Israel og Gaza den seneste tid, så har situationen været anspændt.

Palæstinenserne har jævnligt demonstreret det seneste års tid. Særlig voldsomt var det sidste år omkring det tidspunkt, hvor Donald Trump meddelte, at USA ville anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Der var også sammenstød mellem parterne i marts, men den her gang er angrebene altså mere voldsomme, forklarer Michael S. Lund.

- Den her gang er der altså blevet sendt langt flere raketter fra Gaza mod Israel, og Israel har også bombet mere end ved de episoder, der har været for nylig.

Sker lige inden melodigrandprix

Om godt en uge bliver det internationale melodigrandprix afholdt i den israelske by Tel Aviv.

Michael S. Lund vurderer, at det er i Israels interesse at lægge en dæmper på konflikten, inden begivenheden finder sted.

- Situationen er usikker, og jeg tror, Israel er villige til at gå ret langt for at forsøge at få en midlertidig våbenhvile. Man er altså ikke interesseret i, at melodigrandprix’et skal afholdes, mens raket- og bombeangreb finder sted.